Citroën predstavio Ami: Košta samo 6.000 eura (video)

Dodajte komentar

Francuski proizvođač automobila Citroën predstavio je Ami, maleni električni automobil dizajniran da bi bio što jeftiniji. Automobil nije baš brz i pomalo liči na mašinu za pranje veša, ali košta samo 6.000 eura.

Dvosjed Ami jedva da je automobil. U stvari, Citroën ga naziva “nekonformističkim mobilnim objektom”. Najveća brzina koju može razviti iznosi 45 kilometara na sat.

Pokreće ga električni motor od 6 kilovata ili 8 konjskih snaga.

Iz tog razloga, međutim, Ami mogu bez dozvole voziti djeca od 14 godina u Francuskoj, ili od 16 godina u mnogim drugim evropskim zemljama.

Prema zakonima ovih zemalja, Ami se kvalifikuje kao “automobil bez dozvole”, ili četverocikl, kategorija malog i sporog vozila koje se tretira kao skuter sa četiri točka.

Na neki način Ami podsjeća na Citroënov ikonični 2CV. Kao i raniji Fordov model T. Naime, 2CV je proizvođen od kasnih 40-ih do 80-ih, a bio je primjer inovacije u potrazi za pristupačnošću. Bio je to jeftini automobil dizajniran za vožnju po neravnim ili lošim cestama u evropskim selima i popravljao se brzo i jednostavno kad je to bilo potrebno.

Novi električni Ami slijedi sličnu minimalističku filozofiju.

Ami je izgrađen koristeći što manje različitih dijelova. Na primjer, dijelovi koji se koriste za prednji kraj isti su onima koji se koriste sa zadnje strane.

Takođe, desna vrata su ista kao i lijeva. To znači da su šarke vrata sa strane vozača sprijeda, a šarke na suvozačevim vratima su sa zadnje strane.

Aplikacija u vozačevom pametnom telefonu smještena u držač visoko u sredini nadzorne ploče djeluje poput centralne table u drugim automobilima, odnosno prikazuje stvari poput raspona vožnje i navigacije. Iza volana nalazi se i držač za čaše.

Budući da se radi o laganom automobilu s malom baterijom, namijenjenom uglavnom za upotrebu u gradovima, Ami ima domet od samo oko 70 kilometara između dva punjenja.

Dobra stvar je što se baterija može napuniti za samo tri sata pomoću kućne električne utičnice.

Automobil će biti dostupan u prodaji kod Citroënovih prodavača ili ga kupci mogu naručiti direktno preko pametnog telefona.

Izvor: BiznisInfo

Foto/video: Youtube

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *