Vektra Jakić traži 1,3 miliona eura odštete

Dodajte komentar
Vektra Jakić

Vektra Jakić je podnijela novu tužbu protiv Uprave za šume tražeći naknadu od 1,3 miliona eura, jer ih je, kako navode, prije raskida ugovora Uprava zadužila za ovaj iznos na račun koncesija za određenu količinu drveta u dubećem stanju, koje je, nakon toga, na aukciji prodala trećim licima. Za ovaj iznos, kako navode, Poreska uprava već sprovodi prinudnu naplatu od Vektre Jakić te smatraju da se država istu stvar naplaćuje dva puta.

Pripremno ročište kod sutkinje Dijane Raičković odloženo je za početak aprila, kako bi se zastupnica Vektre izjasnila na dokaze koje je na ročištu uručio zastupnik države.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih sporova koji se vode u vezi koncesija koje je Vektra imala nad šumama, nakon što je Uprava za šume, sredinom prošle godine, raskinula ugovor. Ipak, Vektra Jakić i dalje ima pravo da eksploatiše šume u državnom vlasništvu jer je Privredni sud to naložio privremenom mjerom do pravosnažnog okončanja spora kojim traže utvrđenje da je ugovor iz 2007. godine i dalje na snazi. Ovaj postupak trebalo bi da počne polovinom aprila.

Država je, s druge strane, u skladu sa zaključkom Vlade, uzvratila tužbom tražeći da Vektra plati kompletan dug za koncesije od 5,7 miliona eura, od čega 4.3 miliona eura glavnog duga, a 1.4 miliona kamata. U informaciji zaštitnika, na osnovu kojeg je Vlada donijela zaključak stoji da je Vijeće Privrednog suda odbilo njihov prigovor kojim su ukazivali da nije bilo uslova za određivanje privremene mjere, te da Vektra nije ispunila svoje ugovorne obaveze.

Odbijanje prigovora Privredni sud je obrazložio time da je država trebalo da pokrene postupak za raskid ugovora pred arbitražom odnosno da traži utvrđenje da je ugovor raskinut pred sudom, te da ga nije mogla raskinuti jednostrano ili u upravnom postupku.

Zaštitnik je u informaciji Vladi ukazao da je Privredni sud već zauzeo stav da ugovor nije raskinut, pa nije logično očekivati da će u sporu koji je Vektra Jakić pokrenula za utvrđenje da je ugovor i dalje na snazi, zauzeti drugačiji stav.

Osim toga, raskid ugovora o koncesijama predmet je i upravnom postupka koji je Vektra pokrenula protiv Ministarstva poljoprivrede koje je potvrdilo odluku o raskidu. Stav je zaštitnika daje trebalo sačekati sa izdavanjem privremene mjere kako bi se izbjegla situacija da odluke sudove, po istom pitanju, budu različite. U tom slučaju se postavlja pitanje koju sudsku odluku bi država trebalo da ispoštuje, naveo je zaštitnik.

Kompaniju Vektra Jakić osnovala je Vektra Montenegro kupovinom imovine korporacije Jakić AD Pljevlja u stečaju za 1,6 miliona eura. Zbog duga od 77 miliona eura prema OTP banci, prije sedan godina je bio uveden stečaj, ali je usvojen plan reorganizacije. Polovinom marta trebalo bi da se razmatraju razlozi za ponovno uvođenje stečaja koji, ovog puta, traži Poreska uprava.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *