Tekstilni giganti okreću se Turskoj

Zbog epidemije koronavirusa u Kini, globalni tekstilni divovi okrenuli su se turskim proizvođačima konfekcije i tekstila, povećavajući narudžbe uoči predstojeće ljetne sezone.
Smrtonosni virus već je natjerao veliki broj međunarodnih brendova da se povuku s kineskog tržišta i zaustavio lokalnu proizvodnju u istočnoazijskoj zemlji.

Nekoliko marki, uključujući velike svjetske brendove kao što su Superdry, Inditex, H&M, Hermes-Otto, Debenhams i Ralph Lauren, već su preusmjerili svoje narudžbe u Tursku. Fabrike u ovoj zemlji moraće udvostručiti smjene i povećati proizvodnju, posebno za pripremu ljetnih kolekcija, prenosi BiznisInfo.

Predsjednik Sindikata izvoznika konfekcije i tekstila u Istanbulu Mustafa Gültepe rekao je da tekstilni sektor u zemlji trenutno radi sa 85 posto kapaciteta. No nakon što su kompanije kao što su H&M, Superdry i Inditex Group, sa svojim brendovima Zara, Massimo Dutti i Bershka, pojačali uvoz iz Turske, očekuje se da sektor radi u punom kapacitetu.

“Ako se narudžbe nastave povećavati na ovaj način, povećaćemo kapacitet sektora”, kazao je Gültepe.

Hadi Karasu, šef Turskog udruženja proizvođača odjeće (TGSD), naglasio je da mnoge dizajnerske i maloprodajne firme ne mogu raditi na kineskom tržištu zbog epidemije, a mnoge su obustavile proizvodnju. Kao rezultat toga, mnogi su poznati brendovi pokrenuli razgovore s turskim proizvođačima za predstojeću sezonu, rekao je Karasu, prenio je turski Dailysabah.

Check Also

Pregled kompanija sa blokiranim računima na 31. mart 2020.

Centralna banka Crne Gore objavila je novi spisak pravnih lica i preduzetnika sa blokiranim računima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *