Najveći državni fond na svijetu ostvario 180 milijardi dolara dobiti

Norveški državni fond, najveći svjetski fond, zabilježio je 19,9 posto povrata ulaganja na tržištu, zaradivši tako rekordnih 1,69 bilijuna norveških kruna (180 milijardi dolara). Ovo je inače drugi najbolji godišnji rezultat fonda, stoji u današnjem priopćenju.

– Ovo je najveći rast vrijednosti u jednoj godini u istoiji fonda koji možemo zahvaliti pozitivnom povratku kapitala u svim sektorima – kazao je Yngve Slyngstad izvršni direktor fonda na odlasku.

Prošlogodišnji povrat ulaganja iznosio je gotovo 34.000 dolara za svakog od 5,3 miliona stanovnika Norveške, a ukupna vrijednost fonda sada je dostigla 207.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dijete, navodi CNBC.

Ovaj norveški fond sada vrijedi tri puta više od godišnjeg BDP-a cijele države. Fond, inače, ima udjele u više od 9.000 kompanija na globalnom nivou, a posjeduje 1,5 posto svih dionica koje kotiraju na berzi. Dionice dva tehnološka diva, Applea i Microsofta najviše su doprinijele prinosu fonda u 2019., a slijedi ih Nestle, dok su najgori izvođači bili Nokia, Pfizer i Swedbank.

Check Also

5G investicija budućnosti, a benefiti se tiču ekonomskog, industrijskog i privrednog razvoja

5G je investicija budućnosti, njeni benefiti se tiču ekonomskog, industrijskog i privrednog razvoja, a ne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *