Kreditiranje kompanija u eurozoni slabašno na početku godine

Kreditiranje kompanija u eurozoni i u januaru je raslo najslabije u dvije godine, kao i na kraju 2019., pokazali su u četvrtak podaci Evropske centralne banke (ECB).

U prvom mjesecu 2020. krediti kompanijama u zoni primjene zajedničke evropske valute porasli su 3,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kao i u decembru 2019.

Kreditiranje građana poraslo je pak 3,7 posto, najsnažnije od decembra 2008. godine. U decembru 2019. kreditni plasmani građanima uvećani su 3,6 posto.

Peivreda eurozone osjetno je usporilo u protekle dvije godine zbog trgovinskog rata i recesije u industriji. Glavni su mu oslonci uslužni sektor i lična potrošnja, poduprta zapošljavanjem, što pokazuje da su domaćinstva i dalje uglavnom imuna na posustajanje ekonomskih aktivnosti.

Odvojeno je ECB izvijestio i da je pokazatelj novčane mase u opticaju u eurozoni M3, kojeg mnogi smatraju pouzdanim vjesnikom aktivnosti u predstojećem razdoblju, porastao u januaru5,2 posto. U decembru prošle godine uvećan je 4,9 posto.

Check Also

Deseta prodaja imovine bivše fabrike Radoje Dakić

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je desetu prodaju imovine bivše fabrike Radoje Dakić. Na prodaji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *