Kreditiranje kompanija u eurozoni slabašno na početku godine

Dodajte komentar

Kreditiranje kompanija u eurozoni i u januaru je raslo najslabije u dvije godine, kao i na kraju 2019., pokazali su u četvrtak podaci Evropske centralne banke (ECB).

U prvom mjesecu 2020. krediti kompanijama u zoni primjene zajedničke evropske valute porasli su 3,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kao i u decembru 2019.

Kreditiranje građana poraslo je pak 3,7 posto, najsnažnije od decembra 2008. godine. U decembru 2019. kreditni plasmani građanima uvećani su 3,6 posto.

Peivreda eurozone osjetno je usporilo u protekle dvije godine zbog trgovinskog rata i recesije u industriji. Glavni su mu oslonci uslužni sektor i lična potrošnja, poduprta zapošljavanjem, što pokazuje da su domaćinstva i dalje uglavnom imuna na posustajanje ekonomskih aktivnosti.

Odvojeno je ECB izvijestio i da je pokazatelj novčane mase u opticaju u eurozoni M3, kojeg mnogi smatraju pouzdanim vjesnikom aktivnosti u predstojećem razdoblju, porastao u januaru5,2 posto. U decembru prošle godine uvećan je 4,9 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *