Jeste li čuli za pravilo štednje “50/30/20”?

Jedan od osnovnih finansijskih saveta jeste raspored budžeta kojim raspolažete po pravilu 50/30/20. Ova raspodjela znači da se od 100 odsto prihoda, vaši izdaci dele u tri glavne kategorije: POTREBA, ŽELJA i ŠTEDNJA.

Da bi se ovaj plan realizovao neophodno je odvojiti ove tri kategorije. Dakle, 50 odsto prihoda treba potrošiti na potrebe, 30 na želje i 20 odsto treba uštedjeti.

U praksi to izgleda ovako: ako vaš ukupan prihod iznosi na primjer 500 eura, raspodjela vašeg budžeta znači da ćete na svoje potrebe potrošiti 250 eura, na želje 150 eura, dok 100 eura ostaje za štednju.

Potrebe su troškovi koje apsolutno morate imati u svom budžetu bez obzira na sve. U to se uklapaju troškovi poput stanovanja, komunalija, prevoza i zdravstvene zaštite. Želje su troškovi koje ste dobrovoljno odlučili da potrošite, ali koje nisu stalne. Veoma je lako pomiješati želje i potrebe. Jedini način da se utvrdi da li je nešto potreba jeste da se zapitate da li biste mogli da živite bez te stvari.

Konačno, kategorija štednje ili duga je novac koji ste izdvojili za svoju budućnost ili za otplatu duga pijre nego što je planiralno. Ovaj novac možete staviti u svoj lični penzioni fond (to može biti investicija za berzu, štednja u banci, uplata u doborovoljni penzijski fond, životno osiguranje i slično), piše Bizlife.rs.

Da li je ovaj sistem pravi za vas zavisi od konkretnih okolnosti u kojima se nalazite. Pozitivna strana je što vam može omogućiti da se detaljno fokusirate na planiranje finansija. Nepostojanje 50/30/20 plana bi mogao da oteža pronalaženje načina za poboljšavanje navika trošenja.

Kritičari ovog načina trošenja ističu negativnu stranu i naglašavaju da nije prilagođen onima koji ostvaruju veće prihode, jer zahtijeva preveliko trošenje na potrebe, odnosno štednju i dug.

Sa druge strane, oni koji imaju niža primanja mogu da prigovore da ne zarađuju dovoljno da bi petinu prihoda ostavili za štednju. Finansijski stručnjaci, međutim, ni tada ne savjetuju da se od tog pravila odustane već predlažu da se pokuša pronalaženje bolje plaćenog posla, dodatnih prihoda ili pronalaženje mogućnosti da se prihoduje od neke vrste rente.

Svakako, razmislite pre kupovine novog ajfona ili markirane tašne da li je to potreba ili želja ili bi trebalo da bude štednja, piše Bizlife.

Check Also

Ovo su najbogatije države na svijetu

Grafika i analiza koju donosi HowMuch napravljena je na osnovu podataka Međunarodnog monetarnog fonda. BDP …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *