Potop akcija na berzama zbog koronavirusa

Evropske firme u oblasti turizma i putovanja suočavaju se sa velikim berzanskim gubicima zbog koronavirusa koji se proširio po svim kontinentima, objašnjava agencija “Blumberg”.

Blumberg ukazuje da referentna vrijednost koja prati sektor ima najgoru sedmicu od finansijske krize 2008. godine, ukazujući da akcije firmi u oblasti putovanja ispadaju najveći evropski gubitnici od izbijanja koronavirusa.

Gubici se ubrzavaju, a samo juče vrijednost je opala za tri odsto. Glavni analitičar tržišta u kompaniji CMC Markets Majkl Hjuson ukazuje da je, što duže traje epidemija koronavirusa, izvjesnije da će ljudi odlagati putovanja za praznike i ljetovanja.

“Nedavni padovi u ovim sektorima pokazuju da su investitori zabrinuti zbog značajnog uticaja na rezervacije i prihode”, dodaje Hjuson.

Dionice su potonule nakon što su slučajevi zaraze koronavirusom prijavljeni na Tenerifima, u Kataloniji, Austriji, Hrvatskoj i Švajcarskoj, a rastu u sjevernoj Italiji. Takođe, i u Latinskoj Americi registrovan je prvi slučaj.

Berzanski indeks 600 za putovanja niži je za gotovo 12 odsto u odnosu na vrhunac 19. februara.

Veliki gubici zabilježeni su u velikim avio-kompanijama koje imaju letove za Kinu, poput Air Fransa i KLM-a, Lufthanze, British Airwavesa.

U velikim problemima su i operatori na aerodromima, poput njemačkog “Fraport AG”. Blumberg navodi da su cijene akcija pojedinih operatora padale i u dvocifrenim procentima.

Agencija takođe ukazuje i na veliki pad akcija španske kompanije za rezervacije “Amadeus” – na berzi u SAD vrijednost je opala za više od 10 odsto.

Epidemija koronavirusa takođe može uticati na lance hotela Akor, Interkontinental, NH grupu, ali i na američki Hilton i Meriot.

Smanjen je i broj uplaćenih aranžmana za krstarenje kruzerima, pošto je veliki broj brodova već u karantinu. Stručnjaci ukazuju da je broj rezervacija pada u dvocifrenim procentima u Evropi i SAD. Neke kompanije nude popust zbog velikog broj otkaza.

Check Also

Solidarnost u doba Korone: Crnogorski ugostitelji ustupaju svoje kapacitete Vladi i NKT-u

Da krizne situacije, kakva je i pandemija virusa COVID19, znaju probuditi najbolje u ljudima pokazao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *