Kupovinom Komercijalne banke, NLB postaje treća najveća banka u Srbiji

Nova Ljubljanska banka d.d. (NLB) postala je kupovinom 83,23 odsto vlasničkog udjela u Komercijalnoj banci a.d. Beograd treća najveća banka u Srbiji.

Ugovor o kupovini državnog udjela u Komercijalnoj banci po cijeni od 387 miliona eura potpisan je u Ministarstvu finansija u Beogradu, a finalizacija transakcije očekuje se u četvrtom kvartalu 2020. godine i podleže obaveznim regulatornim dozvolama od strane, između ostalog, Evropske centralne banke, Banke Slovenije i Narodne banke Srbije, kaže se u saopštenju NLB.

Kako se navodi, neisplaćena dobit i primanja radnika iz prošlih finansijskih godina biće isplaćena prije zatvaranja transakcije, a postojeći akcionari KB-a takođe će dobiti dividendu u iznosu od 50 odsto neto prihoda u 2019. godini, do maksimalno 38 miliona eura prije zatvaranja transakcije.

Ova transakcija jača prisustvo NLB-a, a takođe i fokus na tržištima jugoistočne Evrope, čime se konsoliduje pozicija najveće bankarske grupe sa sjedištem u regionu, kaže se u saopštenju, i dodaje da Srbija postaje najveća strana filijala NLB Grupe, doprinoseći sa oko 24 odsto povećanju imovine.

Komercijalna banka donosi više od 770.000 aktivnih klijenata fizičkih lica i najveću prodajnu mrežu u zemlji, sa 203 ekspoziture uz postojeće NLB-ove ekspoziture u Srbiji. Filijale Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori takođe će doprinijeti poslovanju NLB-a na tim tržištima, kaže se u saopštenju.

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *