Jedan ponuđač ispada iz igre za aerodrome

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Iz trke za aerodrome Podgorica i Tivat moraće da se povuče ili indijski GMR airports, ili konzorcijum koji čine TAB i Aeroport de Pari (AdP), potvrdilo je za “Dan” više izvora. Razlog je taj što je AdP prije nekoliko dana kupio 49 odsto indijskog GMR-a za 1,34 biliona eura.

Time su prekršeni uslovi pretkvalifikacionog tendera, kojima je propisano da nijedan potencijalni ponuđač ne može podnijeti prijavu za pretkvalifikaciju ako posjeduje više od pet odsto akcijau drugom potencijalnom ponuđaču. Doduše, ova transakcija je realizovana nakon završenog pretkvalifikacionog tendera, ali se odnosi i na dalji tenderski postupak.

“Dan” je u vezi sa tim poslao pitanja putem mejla Ministarstvu saobraćaja, koje vodi Osman Nurković, ali tokom jučerašnjeg dana nije odgovoreno da li će se Francuzi ili Indijci povući iz daljeg postupka dodjele koncesije za aerodrome u Crnoj Gori ili će ih Ministarstvo saobraćaja, odnosno Vlada, diskvalifikovati jer su povrijeđeni članovi 4.4.1 i 4.4.2 pretkvalifikacionog tendera, tačni je pretkvalifikacione dokumentacije, na koji se javilo sedam ponuđača.

– Nijedan potencijalni ponuđač ne može podnijeti prijavu za pretkvalifikaciju ako: (a) on ili bilo koji od njegovih članova posjeduje više od pet odsto udjela/ akcija (direktno ili indirektno) u drugom članu potencijalnog ponuđača ili u bilo kojem od njihovih povezanih društava, ili: (b) bilo koji od njegovih članova posjeduje neposredan ili posredan pravni ili krajnji interesu pet procenata udjela/akcija drugog člana potencijalnog ponuđača ili bilo kojeg od njihovih povezanih društava; ili (c) drugi član potencijalnog ponuđača ili neko od njegovih povezanih društava posjeduje neposredan ili posredan pravni ili krajnji interes od više od pet procenata udjela/akcija nekog od njegovih članova, piše u članu 4.4.1 pretkvalifikacione dokumentacije dostupne na sajtu Ministarstva saobraćaja.

Od sedam ponuda, Vlada je izabrala četiri da dostave ponude na tender, koji još nije raspisan, uprkos najavi Nurkovića da će to uraditi u prvoj sedmici februara. Poslednja sedmica februara se završava, a tendera nema ni na vidiku.

Od sedam ponuđača, Vlada je izabrala da u sledeći krug pregovora, tj. postupka idu konzorcijum TAB i AdP, indijski GMR, južnokorejski Inčon airports i Korpor asion Amerika Airports iz Luksemburga.

(Opširnije u današnjem “Dan”-u)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *