Hrvatske banke uskoro na stres testu

Od 19 mjera koje treba da sprovede u sklopu uvođenja eura, Hrvatska je dosad u potpunosti realizovala njih šest, tri su sprovedene djelimično, a preostalih deset mjera bi trebalo da se sprovede za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Euvopskom unijom, odnosno do kraja prvog polugodišta, izvijestio je o tome ministar finansija Zdravko Marić.

Hrvatska se na tih 19 mjera, iz šest različitih područja, obvezala u sklopu postupka uvođenja eura, odnosno ulaska u Evropski valutni mehanizam II (ERM II). Ministar je naveo da su među sprovedenim mjerama, zakon o kreditnim institucijama, pravilnik o registru stvarnih vlasnika, izmjene i dopune zakona o ustanovama, o obvezama i pravima državnih funkcionera.

Hrvatskoj još preostaje usvojiti, na primjer, zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je u proceduri, ali i objava tendera za prodaju dionica, odnosno udjela u 90-ak društava u državnom vlasništvu.

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke izvijestio je o tome da traje provjera kvaliteta hrvatskih banaka, što je preduslov za odluku Ecropske centralne banke (ECB) o bliskoj saradnji, odnosno ulazak Hrvatske u bankarsku uniju.

Dosad je napravljen test otpornosti pet hrvatskih banaka, po izboru ECB-a, na pogoršane uslove poslovanja (stres test), u toku je i provjera kvaliteta aktive banaka, koja će biti uskoro završena, a rezultati če se znati u maju.

Ako nalazi ECB-a budu zadovoljavajući, to bi značilo da Hrvatska s ulaskom u valutni mehanizam može ući i u bankarsku uniju. To će onda značiti da su hrvatske banke u zajedničkom sistemu nadzora banaka i zajedničkom sistem rehabilitacije banaka, a u budućnosti se centralizuje i osiguranje depozita.

Check Also

Otvoren Hipermarket Voli u Danilovgradu

Kompanija Voli je danas otvorila novi tržni centar, svoj prvi maloprodajni objekat u danilovgradskoj opštini. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *