Bugari razmijenili preko milijardu leva za eure

Dodajte komentar

Građani Bugarske su usljed glasina da će nacionalna valuta lev prestati da ima fiksni devizni kurs u odnosu na euro počeli masovno da prodaju domaću i kupuju jedinstvenu valutu Evropske unije, prenosi tamošnji javni servis BNR.

Prema podacima Bugarske narodne banke, sa bankovnih računa su građani do sada povukli skoro 1,2 milijarde leva (oko 613 miliona eura), dok se istovremeno štednja u eurima uvećala za 350 miliona.

Guverner Bugarske narodne banke Dimitar Radev je više puta ponovio da ta država ne planira da ukida fiksni devizni kurs i da o tome nisu pregovarali sa finansijskim regulatorima iz EU.

Predsjednik te zemlje Rumen Radev je juče izjavio da Bugarska namjerava da punopravno učestvuje u svim aspektima politike EU i da između ostalog želi da se pridruži eurozoni, prenosi Sputnjik.

Prethodno je Radev naveo i da uvođenje eura može dovesti do pada standarda građana.

Prošle nedjelje je takođe i premijer Bojko Borisov obećao da će se pitanje uvođenja eura rješavati posredstvom konsenzusa u društvu.

Bugarska opozicija sa druge strane ocjenjuje da izvršne vlasti nisu građanima ponudile sve informacije o izmjenama monetarne politike, te da bi druge države EU mogle da u međuvremenu da uiču na kurs leva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *