Zašto najbolji mogući poslovni savjet zapravo nije savjet?

Ako ste tek na početku karijere ili pokušavate da pokrenete sopstveni biznis, internet je riznica savjeta: „Ne radite pretjerano, ali radite više od drugih“, „Verujte svom instinktu“, „Naučite da kažete ne“, „Vjerujte svom šefu“.

Ali čak i sa ovih nekoliko primjera, uočavate li problem? Veći dio smjernica je kontradiktoran. Kako osoba koja tek treba da počne zna šta treba, a šta ne? Koga da sluša, a koga da ignoriše?

Ovo ukazuje na ličnu prirodu savjeta – i za davaoca i za primaoca. Svi oni proizilaze iz ličnog iskustva – a na ta iskustva utiče bezbroj okolnosti koje se ne mogu ponoviti, kao i njihove sopstvene individualne sklonosti.

I baš kao što su savjeti za izgradnju karijere lični, tako su i putevi kojima se grade. Ono što za jednu osobu funkcioniše ili je ispunjava, drugu neće – a da ne spominjemo da se spoljni uslovi stalno mijenjaju i onemogućavaju „nepregledne“ savjete iz prošlosti.

Zbog toga najbolji mogući poslovni savjet koji možete dati ili dobiti nije savjet – to je samorefleksija.

Dakle, sljedeći put kada budete u situaciji da tražite ili date savjet, pokušajte da razmislite o sljedećim pitanjima:

  • Šta vam je važno na poslu?
  • Šta je ono što vam je neophodno na poslu i što ne biste mogli da žrtvujete ni za šta?
  • Šta vas pokreće u vašem poslu, a šta vam troši energiju?
  • Šta vam je važno u životu i kako vaš trenutni posao pomaže održavanju tih vrijednosti?

Proces refleksije je daleko teži nego praćenje tuđih savjeta. Ono što je nekome važno može se mijenjati tokom vremena ili evoluirati kako pojedinac stekne iskustvo (ili napravi pogrešne korake na putu). To je u redu – ali znajte da čak i ako akcija zasnovana na samorefleksiji ne rezultira uspjehom svaki put, vremenom ćete postići više nego slijedeći savjete drugih.

Izvor: BIZLife

Check Also

“Vodovod” ukida sedam direktorskih mjesta

Broj rukovodilaca u Vodovodu biće smanjen za sedam, predviđeno je izmjenama statuta preduzeća o kojima …

Leave a Reply

Your email address will not be published.