Wall Street izgubio 1.700 milijardi dolara vrijednosti za samo dva dana

Akcije u indeksnoj korpi S&P 500 izgubile su oko 1.737 milijardi dolara vrijednosti za samo dva dana masovne rasprodaje na Volstritu, izvještava CNBC pozivajući se na podatke kompanije “S&P Dau Džons” koja izračunava vrijednost tih indeksa.

Benčmark indeks akcija S&P izgubio je juče 810 milijardi dolara vrijednosti, nakon gubitka od 927 milijardi dolara dan ranije, objavio je viši analitičar za indekse u toj kompaniji Hauard Silverblat.

Prema podacima kompanije “S&P Dau Džons”, vrijednost akcija je pala za 2.138 milijardi dolara sa rekordnog nivoa na kom su bile prošle srijede, jer su investitori krenuli u rasprodaju kako bi se riješili rizičnih aktiva usljed sve većeg straha od usporavanja globalnog rasta zbog smrtonosnog koronavirusa.

Dvodnevni gubitak indeksa S&P 500 iznosio je 6,3 odsto, što je njegov najveći pad od avgusta 2015. godine, kada je kineska vlada devalvirala juan zbog trgovinskog rata sa SAD-om.

Industrijski indeks Dau Džons je u utorak potonuo za dodatnih 900 poena nakon što je u ponedjeljak izgubio nevjerovatnih 1.000 bodova, dok je tehološki Nasdak Kompozit juče oslabio za 2,8 procenata, pridruživši se tako indeksima S&P 500 i Dau Džonsu koji u ovoj godini bilježe negativan rezultat.

Prinosi na američke obveznice su takođe opali pošto investitori traže sigurniju imovinu za svoja ulaganja. Prinos na referentnu 10-godišnju obveznicu spustio se na rekordni minimum od 1,32 procenta.

Širenje koronavirusa, koji je zarazio više od 80.000 i ubio više od 2.700 ljudi, izazvalo je cunami na tržištima kapitala. Kompanije poput Epla, Najkija, Junajtid Erlajnsa i Masterkarda izdale su upozorenja o uticaju koronavirusa na njihove zarade.

Investitori na Volstritu u sve većem broju prodaju akcije proizvođača čipova, koji se u velikoj mjeri oslanjaju na prihode iz Kine, jer postaje sve očiglednije da će prekid u dobavljačkom lancu potrajati sve dok se epidemija ne obuzda.

Zdravstveni zvaničnici iz američkog Centra za kontrolu bolesti saopštili su u utorak da će se koronavirus “vjerovatno” proširiti i po Sjedinjenim Državama, i da američka javnost treba da se “pripremi za pretpostavku da će situacija biti loša” , navodi CNBC.

Check Also

Evo ko je izuzet od zabrane izlaska iz objekta stanovanja

Zaposleni u zdravstvu, inspekcijskim organima, sudstvu i tužilaštvu, policiji, vojsci, vatrogasnim i komunalnim službama, medijima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *