Prodato18 miliona eura državnih zapisa

Dodajte komentar

Na trećoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospjeća od 182 dana prodati su državni zapisi za 18 miliona eura, po prosječnoj stopi od 0,94 odsto. Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 30 miliona eura, a iznos dostavljenih ponuda 18 miliona, koliko je i prihvaćeno. Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 26. avgust.

Time se, piše “Dan”, nastavio trend sa prethodne dvije aukcije, da se Ministarstvo finansija ne uspijeva zadužiti onoliko koliko je planiralo. Na prve dvije aukcije su planirali da emituju 38 miliona, a uspjeli su da prodaju 19,9 miliona. Takođe, nastavljen je i rast kamatne stope po kojoj se prodaju zapisi.

Prošle godine održano je šest aukcija sa rokom dospjeća od 182 dana i samo na jednoj nijesu prodati svi zapisi. Na dvije aukcije ponuda je bila duplo veća od planirane emisije.

Ekonomski analitičari “Danu” su kazali da su razlozi za neuspješno realizovane aukcije ti što investitori. gube povjerenje u državu i njen finansijski sistem, kao i nelikvidnost privrede.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *