Oko 400 radnika stiže iz Kine na gradilište auto-puta

Oko 400 radnika stiže iz Kine na gradilište auto-puta jer kompanija CRBC nije ispoštovala sve preporuke Instituta za javno zdravlje (IJZ) i odložila dolazak tih građevinaca, kako bi se spriječio eventualni uvoz koronavirusa.

Crnogorske zdravstvene vlasti su na konferenciji za medije krajem januara obavijestile javnost da je sa CRBC dogovoreno da skoro 800 kineskih radnika, koji su u trenutku izbijanja epidemiji bili u Kini, odloži dolazak u Crnu Goru bar do aprila. Iz IJZ su 21. februara obavijestili Ministarstvo zdravlja o novim okolnostima.

“Imajući u vidu epidemiološku situaciju i činjenicu da kompanija CRBC nije mogla da ispuni preporuke IJZ da odloži dolazak radnika iz Kine, niti da nađe zamjensku radnu snagu u regionu, na osnovu Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, Institut predlaže Ministarstvu donošenje odluke o uvođenju mjera pooštrenog zdravstvenog nadzora nad putnicima u međunarodnom saobraćaju – povratnicima iz područja pogođenih infekcijom novim koronavirusom”, navodi se u dokumentu koji je potpisao čelnik IJZ Boban Mugoša.

Istog dana Ministarstvo je nadležnim institucijama dostavilo Odluku o sprovođenju zdravstvenog nadzora i mjera za sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju i njihovog prenošenja u druge zemlje, koju su donijeli na predlog IJZ…

Iz IJZ juče su “Vijestima” saopštili da je kineski CRBC najprije uvažio stavove te zdravstvene institucije time što je “raskinuo ugovor sa kompanijom podizvođačem iz provincije Hubei, koja se smatra žarištem koronavirusa u Kini. Na ovaj način, izbjegli smo povratak radnika iz ove provincije”.

“Takođe, uvažene su preporuke Instituta da se povratak radnika odgodi do popravljanja epidemiološke situacije. S obzirom na to da se posljednje sedmice u Kini bilježi pad obolijevanja (broj novooboljelih u Kini u posljednja 24 časa je skoro 4 puta manji nego na vrhuncu oboljevanja), te da je porast evidentan u državama na drugim kontinentima – dogovoreno je da se eventualni dolazak ključnog osoblja kompanije CRBC može odobriti, ali pod određenim uslovima i pooštrenom pozornošću, koja je u skladu sa opredjeljenjem Vlade da je zdravje građana prioritet, kao i sa preporukama SZO i drugih javnozdravstvenih autoriteta i koja će osigurati najveći mogući stepen zaštite zdravlja stanovništva Crne gore i drugih radnika na gradilištu”, odgovorili su iz IJZ.

APRIL STIGAO RANIJE

U dokumentu IJZ od 21. februara piše da bi mjere podrazumijevale ograničavanje kretanja u sklopu fizički odvojenih prostora unutar kampova za smještaj radnika.

“…Privođenje namjeni jednog od kampova na trasi auto-puta za sprovođenje pooštrenog nadzora nad većim brojem osoba, adekvatnu pripremu kompanije CRBC za obuku zaposlenih, komunikaciju rizika, manje radove u drugim kampovima i nabavku opreme i materijala potrebnih za eventualno masovno obolijevanje među radnicima…”, preporuke su Instituta.

Na konferenciji za medije u januaru, povodom novog koronavirusa, Mugoša je kazao da je većina radnika iz Kine iz najpogođenije oblasti Hubei i da se njih skoro 800 do daljeg neće vraćati u Crnu Goru. Upitan koji je to vremenski period, rekao je da se sigurno neće vraćati narednih mjesec do mjesec i po. Međutim, Ministarstvo zdravlja je gotovo istovremeno na Tviteru objavilo da je “na sastanku Mugoše i predstavnika CRBC dogovoreno da se radnici ne vraćaju minimum do aprila”.

U tom trenutku, u Kini je bilo skoro 800 radnika, a 393 u Crnoj Gori.

Na konferenciji održanoj prije dva dana, Mugoša je kazao da se iz Kine vratilo desetak radnika i da se očekuje još 400 koji nijesu iz oblasti Hubei, najpogođenije virusom.

Iz IJZ su juče ponovili da će oni biti dvije sedmice u izolaciji u Kini, te da će po dolasku u Crnu Goru morati da pokažu izvještaj o zdravstvenom stanju, nakon čega će ponovo ovdje biti pod nadzorom 14 dana čime će se vjerovatnoća za prenošenja virusa smanjiti…

“Trenutno epidemiološka dešavanja i procjena rizika ukazuju da mnogo značajniju i neposredniju opasnost po zdravlje stanovništva predstavljaju neka druga žarišta, a ne Kina. Samim tim sve buduće mjere će se prilagođavati razvoju epidemiološke situacije i u skladu sa dostupnim podacima”, objasnili su iz IJZ.

Iz kineskog CRBC juče nijesu odgovorili “Vijestima” šta se promijenilo u komunikaciji sa crnogorskim Institutom. Nijesu odgovorili ni na pitanje da li su crnogorske vlasti tražile odlaganje dolaska kineskih radnika i angažovanje građevinaca iz regiona i zašto firma nije ispoštovala sve preporuke Instituta za javno zdravlje.

Izvor: Vijesti

Check Also

Zdravko Medenica v.d. direktora Željezničke infrastrukture

Odbor direktora Željeznice danas je za vršioca dužnosti preduzeća Željeznička infrastruktura Crne Gore postavio Zdravka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *