Bugarska se plaši prelaska na evropsku valutu

Dodajte komentar

Bugarska namjerava da punopravno učestvuje u svim aspektima politike EU, a između ostalog želi da se pridruži Eurozoni, rekao je predsjednik države Rumen Radev.

On je izrazio nadu da će Vlada preduzeti sve napore da se bugarski građani ne osjete prevarenim u procesu prelaska na euro.

“Vrlo je važno da znamo da će od aktuelne bugarske Vlade zavisiti da li će uvođenje eura biti povezano sa stvarnom ekonomskom i socijalnom integracijom ili će ono stvoriti nepovjerenje da će i ovog puta cijenu morati da plate građani Bugarske. Zato očekujem od bugarske vlade otvoreniju i efikasniju politiku koja bi povratila povjerenje građana u taj proces. Stoga je potrebno da argumenti eksperata, konsenzus eksperata, prethodi političkim deklaracijama”, izjavio je predsjednik, prenosi Sputnjik.

Ranije je Radev takođe priznao da uvođenje eura može dovesti do pada standarda građana.

U opozicionoj Bugarskoj socijalističkoj partiji koja je druga po snazi partija u parlamentu, izrazili su zabrinutost zbog ponašanja Vlade.

Prema riječima sekretara parlamentarne grupe Dmitra Dančeva, Ministarstvo finansija nije dalo sve potrebne informacije građanima po pitanju pridruživanja mehanizmu ERM-2. Po njegovom mišljenju, vladajuća partija GERB je odlučila da ispod žita sprovede svoje predloge po pitanju zakona o valutama, zahvaljujući kojem se kurs leva u euro može menjati po želji bilo koje države EU, Danske (država nije u Evrozoni, ali učestvuje u mehanizmu) ili Evropske centralne banke.

“Treba obratiti posebnu pažnju na to da je, prema većini anketa – ako ne i u svim – najveći broj građana u ovom trenutku protiv stupanja Bugarske u Eurozonu”, izjavio je Dančev u nedjelju, naglasivši da je partija uvjek podržavala uvođenje eura u državi, prenosi Sputnjik.

Prošle nedjelje je premijer Bojko Borisov obećao da će se pitanje uvođenja eura rešavati posredstvom konsenzusa u društvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *