Zagrebačku burzu zahvatila rasprodaja neviđena u devet godina

Dodajte komentar

Snažna rasprodaja dionica zahvatila je hrvatsko tržište kapitala u ponedjeljak, a tako veliki pad dioničkog indeksa ne pamti se od 8. avgusta 2011. godine. Indeks Zagrebačke berze oko 15 sati je gubio više od 4,3 posto i spustio se sve do 1933 boda, a tako snažan pad nije zabilježen ni u vrijeme kada je kriza u tadašnjem Agrokoru bila na vrhuncu.

Među dionicama iz sastava CROBEX-a najveći pad od preko 9 posto posto bilježi Atlantska plovidba, ali rasprodaju ipak predvode turističke dionice. Tako Vamalar Riviera gubi 5,9 posto, Arena Hospitality Group 6,7 posto, a Maistra 5,2 posto. Valja naglasiti kako je rasprodaja već generirala više od 39,5 miliona kuna prometa, više nego u tri posljednja dana ukupno.

PREDVODNIK

Bijeg investitora najmanje je osjetila ‘berza sedam država’

Broker investicijskog društva Credos, Roman Rinkovec smatra kako uopšte nema dileme da je rasprodaja motivisana širenjem epidemije koronavirusa, posebno od kada se na udaru našla i Italija.

“Čim je počelo trgovanje sve su dionice zaronile u minus, jedino su Čakovečki mlinovi i Končar-Distributivni i specijalni transformatori bilježili rast cijene”, ističe Rinkovec. “Panična rasprodaja zahvatila je i likvidna i nelikvidna izdanja”, dodaje Rinkovec. Dok je negativna reakcija što se tiče turističkih i prevozničkih dionica još donekle i očekivana, Rinkovec ističe kako baš i ne vidi razlog da se investitori počnu rješavati svih ostalih izdanja.

Današnja rasprodaja na domaćem tržištu kapitala, kao i na većini svjetskih berzi, prvenstveno je posljedica pojave koranovirusa u Evropi, ocjenjuje i Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

„Širenje zaraze u Italiji samo se nadovezalo na njihove ionako prigušene makroekonomske brojke u zadnjem kvartalu prošle godine te već ranija niska očekivanja rasta za 2020. Usporavanje, ili čak moguća recesija u glavnim hrvatskim trgovinskim partnerima Italiji i Njemačkoj, svakako bi osjetila i domaća ekonomija, dok bi uticaj eventualnog širenja koranovirusa na Hrvatsku mogao značajno osjetiti domaći turizam. U takvom scenariju bio bi narušen potrošački sentiment, što bi se indirektno prelilo i na druge sektore, međutim različitom dinamikom, u ovisnosti o izloženosti turističkoj potrošnji i izvozu“, tumači Špoljar.

Analitičari Raiffeisen banke navode kako se rast broja oboljelih i umrlih od posljedica koronavirusa u Italiji negativno odrazio na sentiment investitora te su vodeći evropski dionički indeksi zabilježili snažan pad vrijednosti.

„Pritom se dnevnim padom vrijednosti za više od 4 posto ističe talijanski FTSE MIB“, naglašavaju u RBA. Povratak volatilnosti na evropska dionička tržišta odraz je zabrinutosti investitora o negativnim posljedicama širenja koronavirusa na evropsku ekonomiju, dodaju u RBA.

„S obzirom da su vijesti o širenju koronavirusa u Italiji pristigle tijekom vikenda, trenutno ne raspolažemo procjenama o mogućem uticaju na otalijansku ekonomiju. MMF je procijenio uticaj koronavirusa na globalnu ekonomiju  od -0,1 procenata i -0,4 procenata uticaja na kinesku ekonomiju. Međutim, procjena je bazirana bez uzimanja u obzir sada ipak više izglednog, izraženog globalnog širenja“, kažu analitičari.

Izvor: Poslovni dnevnih

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *