Wizz Airova kompanija u Abu Dhabiju ciljaće i na balkanska tržišta

Dodajte komentar

Niskobudžetni avioprevoznik Wizz Air, koji se može pohvaliti bazama u Skoplju, Tuzli i Beogradu u bivšoj Jugoslaviji, stacioniraće se u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, u drugoj polovini godine.

Wizz Air Abu Dhabi, koji je u 51-postotnom vlasništvu Emirata, u početku će opsluživati ​​gradove u istočnoj Evropi i Rusiji s flotom od tri nova Airbusa A321neo, povećavajući je na pedeset aviona tokom deset godina.

U svojoj nedavnoj prezentaciji zarade za treće tromjesečje, niskobudžetna aviokompanija nabrajala je potencijalna tržišta koja bi se mogla opskrbljivati iz glavnog grada Emirata, a to su Makedonija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska i Crna Gora, izvijestio je EX-YU Aviation.

Jedini grad u bivšoj Jugoslaviji koji se trenutno može pohvaliti non-stop letovima za Abu Dhabi je Beograd preko Etihad Airways-a, prevoznika s punom uslugom.

S druge strane, sva tržišta u bivšoj Jugoslaviji koje je naveo Wizz Air povezana su sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima putem hibridne aviokompanije Flydubai. Od svih EX-YU tržišta, Flydubai ima značajan udio putnika samo u Bosni i Hercegovini, sa 11,8%, što ga čini trećim najprometnijim niskocjenovnim prevoznikom u zemlji, iza Wizz Aira i Pegasusa. Emirates takođe održava sezonske letove iz Dubaija do Zagreba. Pored Wizz Air-a, Etihad je u procesu formiranja vlastitog niskotarifnog prevoznika sa sjedištem u Abu Dhabiju u saradnji s Air Arabijom.

Komentirajući svoje planove u Zaljevu, izvršni direktor Wizz Air-a, Jozsef Varadi, rekao je: – Mislim da je Abu Dhabi jedinstvena prilika za Wizz Air. Mislim, strukturno, vrlo smo uzbuđeni zbog mogućnosti koje idu dalje prema istoku i više smo uzbuđeni ako idemo dalje prema istoku, nego prema zapadu.

Istakao je neke manje nepovoljne uslove u zapadnoj Evropi, uključujući regulatorne pritiske i nedostatak ulaganja u infrastrukturu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *