Wall Street: Najteži dnevni pad u posljednje dvije godine

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica potonule više od 3,3 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u posljednje dvije godine, jer se ulagači plaše da će širenje koronavirusa izvan Kine izazvati veće ekonomske štete nego što se očekivalo.

Dow Jones potonuo je 1.031 bod ili 3,56 posto, na 27.960 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 3,35 posto, na 3.225 bodova, a Nasdaq indeks 3,71 posto, na 9.221 bod.

Najveći dnevni pad tih indeksa od februara 2018. godine, pri čemu su oštro pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, posljedica je brzog širenja koronavirusa izvan Kine.

Vijest da je u Italiji od tog virusa umrlo sedmoro ljudi, dok ih je više od 120 zaraženih izazvala je jučer oštar pad cijena dionica na evropskim berzama.

Indeks berze u Milanu potonuo je više od 5 posto, dok je STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica skliznuo 3,8 posto, čime je izbrisano oko 470 milijardi dolara tržišne vrijednosti evropskih dionica.

„Puno je loših vijesti o daljem rastu novih slučajeva koronavirusa. Naravno, zbog toga je na tržištima puno nesigurnosti i pitanja kolike će biti ekonomske štete u Kini, ali i izvan nje”, kaže Shane Oliver, ekonomista u kompaniji AMP.

Zbog toga ulagači povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u sigurnije, kao što su zlato i državne obveznice.

Na povlačenje ulagača s tržišta dionica ukazuje podatak da je juče na američkim berzama vlasnika zamijenilo 10,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,8 milijardi.

Na nesigurnost na tržištu ukazuje i podatak da je VIX indeks ‘straha’ Čikaške berze opcija juče zabilježio najveći dnevni skok u posljednje dvije godine i dosegnuo 25 bodova, najviši nivo od siječnja prošle godine.

To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *