Vlada Srbije do kraja nedjelje zvanično prihvata ponudu za Komercijalnu banku?

Dodajte komentar

Zvanična odluka o prihvatanju ponude NLB banke za kupovinu Komercijalne banke, trebalo bi da bude donijeta već do kraja ove nedjelje na sednici Vlade Srbije, saznaje Bankar.rs.

Kako su ranije danas prenijeli mediji, ugovor o prodaji 83 odsto akcija Komercijalne banke NLB banci iz Slovenije je maltene spreman i uskoro se očekuje i potpisivanje. Prema informacijama do kojih je došao Bankar.rs iz Vlade Srbije, upravo to treba da bude potvrđeno do kraja nedjelje na sednici Vlade Srbije na kojoj će i zvanično biti dato zeleno svijetlo za prodaju većinskog udjela u Komercijalnoj banci NLB-u.

“Razmatra se da već sutra Vlada Srbije da saglasnost, no to i dalje nije potvrđeno. Ipak, gotovo je izvjesno da će se to desiti do kraja nedjelje”, tvrdi dobro obaviješten izvor našeg portala dodajući da je to samo formalnost, te da je odluka već donijeta.

Interesantna je i činjenica da, barem ako je suditi po dosadašnjim ocjenama o prodaji Komercijalne banke, Narodna banka Srbije nije oduševljena takvim razvojem događaja. Naime, guverner Jorgovanka Tabaković prije samo nekoliko dana je izjavila da ne bi trebalo privatizovati Komercijalnu banku već je, kao i Poštansku štedionicu, zadržati u državnom vlasništvu.

“Da se ja pitam Komercijalnu banku ne treba prodavati jer je država pokazala da umije da bude odgovoran valsnik banke. Ali ja sam guverner, nisam akacionar banke i ne pitam se o njenoj prodaji”, rekla je Tabaković prošle nedelje.

Inače, Komercijalna banka je prošle godine ostvarila istorijski rekordan profit od oko 74 miliona eura. Banka drži oko 11 odsto tržišta u Srbiji, a po visini aktive je treća po veličini banka u našoj zemlji. Zapošljava 2.744 ljudi, a za posljednje četiri godine je povećala produktivnost radnika za 20 odsto. Banka u Srbiji ima nešto više od 200 filijala, a posluje i u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj. Na Beogradskoj berzi, banka je juče vredela nepunih 460 miliona eura, podseća Blic.

Aktuelna prodaja Komercijalne banke zvanično je počela u maju prošle godine kada je Ministarstvo finansija objavilo javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za kupovinu. Od potencijalnih kupaca je traženo da se bave bankarskom djelatnošću u posljednje tri godine, a jedan od uslova bio je i da je vrijednost njihove ukupne aktive bila veća od milijardu eura na kraju 2018. godine.

Prema podacima Narodne banke u Srbiji trenutno posuje 26 banaka.

(Bankar.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *