Revolut postao jedan od najvećih svjetskih fintecha

Dodajte komentar

Revolut, globalna finansijska platforma s više od 10 miliona klijenata širom svijeta, danas je prikupila dodatnih 387 miliona funti (500 miliona USD) u seriji D finansiranja te ukupni iznos koji je tvrtka prikupila iznosi 836 miliona USD.

Novu rundu finansiranja predvodilo je investicijsko društvo Technology Crossover Ventures sa sjedištem u SAD-u uz niz postojećih investitora koji su također sudjelovali u finansiranju.

Sa posljednjom rundom finansiranja vrijednost poslovanja je procijenjena na 4,2 milijarde funti (5,5 milijardi USD), što tvrtku Revolut čini jednim od društava u području finansijskih tehnologija s najvišom vrijednosti na svijetu.

Vrijednost tvrtke je dvostruko veća od rivaske neobanke Monzo, koja je procijenjena na dvije milijarde funti.

Revolut još nije ostvario dobit, prijavivši gubitak prije oporezivanja u iznosu od 33 miliona funti u 2018. godini, što je više nego dvostruko veći gubitak nego godinu ranije (15 miliona funti).

Forrester-ov stariji analitičar Aurélie LHostis komentira: – Revolut je učinio nevjerovatno dobru stvar, prikupivši korisnike širom planete brzinom svjetlosti, i lansirajući model pretplate koji je startup učinio najplaćenijim među vršnjacima u Velikoj Britaniji. Ali sada ulazimo u fazu provjere realnosti za banke izazivače. Ulagači će tražiti uvjeravanje da Revolut može postići održivi organski rast.

Novčana injekcija koristit će se za finansiranje poslovanja dok se kompanija pokušava probiti na američko tržište i održati rast širom Evrope.

Osnivač Revoluta, Nick Storonsky, kaže: – U budućnosti, naš fokus je na razvijanju bankarskih operacija u Europi, povećanju broja ljudi koji koriste Revolut kao svoj dnevni račun, te težnji ka profitabilnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *