Goldman Sachs spustio prognoze rasta američke ekonomije

Goldman Sachs smanjio je prognoze za rast SAD-a za prvo tromjesečje, budući da je domaća ekonomijia na udaru posljedica izbijanja koronavirusa.

Banka je smanjila svoju prognozu rasta američkog BDP-a na samo 1,2% s 1,4%, primjetivši ozbiljniji rast epidemije. Ta stopa rasta drastično je sporija od porasta od 2,1% u četvrtom tromjesečju i 2,3% za cijelu 2019.

“Rizici su očito nagnuti prema dolje dok se epidemija ne ograniči”, rekao je Jan Hatzius, glavni američki ekonomista Goldmana u bilješci objavljenoj u ponedjeljak.

„Sve veći broj kompanija sugeriše da bi potencijalni prekidi proizvodnje trebali prekinuti lanac dobavljača u drugom kvartalu ili ranije.”

Kako bi bili sigurni, Goldman još uvijek očekuje “zanemariv pogodak” ukupne aktivnosti SAD-a od prekida proizvodnje u snabdjevnom lancu jer se čini da postoji dovoljno zaliha za proizvodnju energije za neko vrijeme.

“Niža proizvodnja izvan Kine zbog poremećaja u snabdjevnom lancu do sada je ostala zanemariva i većina sektora ima dovoljno zaliha da nastavi proizvodnju normalno kao barem do drugog kvartala”, rekao je Hatzius.

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *