ECB želi da čuje šta građani misle o monetarnoj politici

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je da organizuje niz skupova širom eurozone kako bi u analizu monetarne politike koju je pokrenula nova šefica Christine Lagarde uključila i povratne informacije građana.

Na prvom skupu koji će u sklopu kampanje “ECB sluša” biti održan 26. mta ar u gradskoj vijećnici u Briselu učestvovaće će i Lagarde, a ECB očekuje od centralnih banaka svih 19 članica eurozone da održe barem jedan takav događaj, uglavnom u prvoj polovini godine.

„Želimo da budemo otvoreni za mišljenja, očekivanja i bojazni javnosti”, rekla je šefica ECB-a.

Inicijativa signalizira značajnu promjenu u stilu ECB-a pod dirigentskom palicom Lagarde, nekadašnje političarke koja je oduvijek imala sluha za odnose s javnošću, a u novembru prošle godine preuzela je čelnu funkciju u ECB-u od Talijana Maria Draghija.

Nova strategija u odnosima s javnošću ujedno razotkriva nedoumice u ECB-u kada je u pitanju adekvatnost podataka o inflaciji koje je banka koristila kako bi opravdala na hiljade milijardi eura podsticaja evropskoj ekononomiji.

ECB je pokrenuo opsežnu analizu nekonvencionalne monetarne politike u januaru, vjerovatno kako bi redefinisao ciljanu stopu inflacije, navodi Reuters.

Šest izvora iz centrlne banke eurozone prošle nedjelje je bilo jednoglasno u procjeni da konsultacije s javnošću vjerovatno neće uticati na razmatranja u banci o izmjeni definicije stabilnosti cijena, trenutno iskazane ciljanom stopom inflacije od “nešto ispod dva posto”.

Dodali su ipak da će zbog tih konsultacija ECB vjerovatno objaviti novu ciljanu stopu inflacije tek u drugoj polovini godine.

„Izgledalo bi poprilično loše kada bismo objavili važno saopštenje o analizi u junu jer bi to značilo da ne shvatamo ozbiljno povratne informacije”, rekao je jedan od izvora.

U ECB-u žele dokučiti zašto je percepcija inflacije među poduzećima i domaćinstvima tako visoka i zašto plate u eurozoni relativno sporo rastu.

„Predstavnici širokog spektra regionalnih i organizacija potrošača i socijalnih partnera imaće priliku iznida iznesu jeti svoje stavove o mjerama ECB-a”, saopštio je u ponedjeljak ECB, prenosi SEEbiz.

Funkcioneri ECB-a takođe će pokušati da objasne svoje aktivnosti jednostavnijim jezikom, u skladu s ličnim stilom Christine Lagarde.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *