Solarna elektrana Briska Gora do 2024.

Dodajte komentar
Ilustracija

Procedura potrebnih izmjena i dopuna postojećeg Prostorno urbanističkog plana (PUP) Ulcinja, u dijelu koji se odnosi na definisanje priključka solarne elektrane Briska Gora na prenosnu mrežu, u završnoj je fazi i njegovo usvajanje predviđeno je u aprilu, čime će se stvoriti uslovi da počne realizacija ugovora.

To je izjavio izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi (EPCG) Ivan Mrvaljević listu “Elektroprivreda”.

„EPCG od 2020. do 2024. godine planira izgradnju solarne elektrane Briska Gora, kroz dvije faze u saradnji sa finskom nacionalnom energetskom kompanijom Fortum i najvećim EPC ugovaračem u oblasti solarnih elektrana, Sterling & Willsonom. Solarne elektrana će biti ukupne snage od 250 megavati (MW) i očekivane godišnje proizvodnje od 450 gigavat-sati (GWh). Ukupna vrijednost investicije prelazi 200 miliona eura. Procedura potrebnih izmjena i dopuna PUP -a Ulcinja, u dijelu koji se odnosi na definisanje priključka elektrane na prenosnu mrežu, u završnoj fazi je i da je njegovo usvajanje je predviđeno u aprilu.

Tako u konačnom na ljeto možemo očekivati i početak realizacije ugovora“, rekao je Mrvaljević.

On je kazao da nastavljaju sa realizacijom projekta izgradnje vjetroelektrane “Gvozd” koji EPCG realizuje u partnerstvu sa austrijskom kompanijom Ivicom.

„Za ovu godinu planirano je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izvođenje potrebnih geoloških-istražnih radova, kao i sprovođenje pregovora o finansiranju sa međunarodnim finansijskim institucijama, po čijim pravilima će se i realizovati svi tenderi za nabavku opreme za vjetropark. Po završetku projekta, dobijanje građevinske dozvole i početak radova na izgradnji vjetroelektrane Gvozd, čija je procijenjena vrijednost oko 60 miliona eura, očekuje sljedeće godine, dok bi trebalo da bude puštena u rad u četvrtom kvartalu 2022. godine”, rekao je Mrvaljević, prenose Vijesti.

Prema njegovim riječima, sljedećeg mjeseca se očekuje i usvajanje DUP-a za višenamjensku akumulaciju rijeke Komarnice, kojem će prethoditi i pozitivna ocjena Strateške procjene uticaja na životnu sredinu, te da će to biti ključni korak za dalji razvoj projekta izgradnje HE Komarnica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *