Objavljen drugi IPARD poziv za podršku poljoprivredi

Dodajte komentar

Ministarstvo poljoprivrede obajvilo je danas novi, drugi IPARD javni poziv za podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnju. Kroz ovaj poziv poljoprivrednim proizvođačima je na raspolaganju 12,3 miliona eura bespovratne podrške.

– Vjerujem da ćemo u ovoj godini realizovati ono što smo i najavili i da će one biti obilježena sa novim velikim imvesticionim zamasima u sektoru poljoprivrede koji nastaju kao rezultat zajedničke podrške Evropske unije, evropskih fondova i zalaganja i napora koje čini država Crna Gora za dobro poljoprivrednog sektora, a kako bi podigli kapacitet naše poljoprivrede i obezbijedili povećani stepen njenje konkurentnosti i kako bi život na selu postao šansa i prednost, a ne hendikep – saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović na predstavljanju novog, drugog po redu javnog poziva kroz IPARD za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Generalna direkorica Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede Danka Perović navela je da se u okviru ovog poziva ukupna vrijednost prihvatljivih investicija kreće se od 10.000 eura do 500.000 eura bez PDV-a.

– Visina podrške kreće se od 60 do 70 odsto, što znači da je moguća bespovratna podrška do 350.000 eura po projektu – precizirala je Perović.

Dodala je da su podrškom obuhvaćeni svi sektori koji su prema analizama Ministarstva poljoprivrede značajni za crnogorsku poljoprivredu. Navela je da su to sektori mlijeka, mesa, voća i povrća, ratarstva, sektor proizvodnje gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja, sektor vinogradarstva, kao i sektori maslinarstva, pčelarstva i ribarstva.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic očekuje veliko interesovanje za ovaj javni poziv.

– Ja bih pozvao poljoprivrednike da se prijave za IPARD bespovratna sredstva, i iskoriste podršku koju EU i Vlada pružaju za modernizaciju poljoprivrede. Ruralnim područjima potrebna je izvjesna budućnost, a poljoprivreda mora imati centralnu ulogu u ekonomskom razvoju tih područja, ali i dati ključni doprinos, razvoju čitave države – poručio je Špic.

Ministarstvo poljoprivrede danas je promovisalo “Dane otvorenih vrata u Direktoratu za plaćanja” koji su, kako kažu, iz ovog Vladinog resora, uspostavljeni sa ciljem da se poljoprivredni proizvođači i prerađivači bliže upoznaju sa svim procedurama koje se sprovode u cilju realizacije javnih poziva za bespovratnu podršku investicijama kroz IPARD program. Prvi dan “otvorenih dana” jet bio namijenjen predstavnicima medija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *