NLB Podgorica se pridružuje EBRD programu “Žene u biznisu”

Dodajte komentar

Preduzeća u Crnoj Gori kojima rukovode žene će moći da koriste kredit u vrijednosti od 2 miliona eura, koji u okviru svog programa “Žene u biznisu” Women in Business Programme EBRD obezbjeđuje NLB banci u Podgorici, nakon što je ta banka postala prva komercijalna banka koja pristupila toj inicijativi u Crnoj Gori.

EBRD program “Žene u biznisu” ima za cilj korišćenje potencijala koje žene preduzetnice imaju tako što će im se omogućiti pristup finansijskim sredstvima, znanju i vještinama za unaprijeđenje njihovog poslovanja. Za očekivati je da veće učešće žena u privredi i prevazilaženje nejednake rodne zastupljenosti u ekonomiji, povoljno utiče na ukupan prosperitet zemlje.

Sporazum između EBRD-a i NLB banke Podgorica potpisan je danas u Londonu tokom EBRD Investicionog samita za Zapadni Balkan, kome je prisustvovao premijer Duško Marković.

Program “Žene u biznisu” pruža podršku ženama preduzetnicama u pristupu finansijama, znanju i vještinama kojima će unaprijediti svoje poslovanje. Od pokretanja ovog programa 2014. godine do sada je preko njega obezbijeđeno više od 520 miliona eura kreditnih linija, kojima se stiglo do 70.000 mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) kojima upravljaju žene, u 18 zemalja kroz pristup finansijama, savjetodavne usluge, obuke, mentorstva i aktivnosti na povezivanju, odnosno umrežavanju.

Na Zapadnom Balkanu je do danas program stigao do više od 5.000 žena preduzetnica kroz finansiranje i pružanje savjetodavnih usluga.

Otkad je počela sa ulaganjima 2006. godine, EBRD je u Crnoj Gori finansirala 60 projekata u vrijednosti od 571 miliona eura i za više od 100 preduzeća kojima rukovode žene, obezbijedila poslovne savjete i treninge.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *