Dolar profitira zbog straha od brzog širenja koronavirusa

Kurs eura oslabio je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, dok je dolar ojačao prema korpi valuta zbog straha od brzog širenja koronavirusa izvan Kine koji je investitore podstakao da kapital više usmjeravaju ka sigurnom utočištu dolaru.

Kurs eura u takvoj je atmosferi oslabio 0,3 posto prema dolaru, skliznuvši na 1,0805 dolara, što je nedaleko njegovih najnižih nivoa  u tri godine, na koje se nakratko spustio u prošlonedjeljnom trgovanju, od 1,0778 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u petak, dosegnuvši 99,562 boda.

Japanska i švajcarska valuta zabilježile su neznatne promjene kurseva, što pokazuje da investitori u uslovima veće zabrinutosti biraju dolar zato što američku ekonomiju smatraju najzaštićenijim u slučaju da koronavirus našteti globalnoj ekonomiji.

Pod pritiskom su bile i valute ekonomija koja uvelike zavise od rasta globalne ekonomije kao i cijene roba. Pritom su veće gubitke zabilježili švedska kruna i kanadski dolar, piše SEEbiz.

I kineski juan oslabio je jutros na stranim tržištima pa se dolarom trgovalo po 7,0398 juana, što znači da je ojačao za 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u petak.

Kurs švajcarskog franka, takođe valute-utočišta u koju investitori nerijetko sklanjanju kapital u neizvjesnim vremenima, jutros se zadržao na 1,0606 franaka za euro, vrlo blizu najviših nivoa od 2015. godine.

 

Check Also

#doMEnPriča: Upoznajte imenik interneta – najhaotičinije stvari na svijetu

jerovatno se dobro sjećaš papirnih imenika koji su nekada bili čuvari svih brojeva telefona jedne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *