Cijene nafte danas izgubile sav prošlonedjeljni dobitak

Dodajte komentar

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle nedjelje su porasle jer se širenje koronavirusa u Kini usporava, no kako su zaredale vijesti o širenju tog virusa izvan Kine, u ponedjeljak su cijene izgubile sve dobitke.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjelje  porasla 2 posto, na 58,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 posto, na 53,38 dolara.

U prvoj polovini nedjelje  cijene su nafte uglavnom rasle, zahvaljujući podacima koji su pokazivali da broj umrlih i zaraženih u Kini raste sporije nego prethodnih nedjelja.

Zahvaljujući tome, ulagači su se ponadali da je širenje virusa dosegnulo vrhunac te da slijede bolje vijesti.

Međutim, krajem nedjelje zaredale su vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.

Na kruzeru Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu, umrlo je dvoje putnika zaraženih tim virusom, dok je Južna Koreja izvijestila o snažnom rastu novih slučajeva koronavirusa, pri čemu najviše u četvrtom po veličini gradu Daeguu, pa su ulice u tom gradu opustjele.

Najnoviji podaci pokazuju da je u Južnoj Koreji od koronavirusa dosad umrlo sedmoro ljudi, a zaraženo ih je više od 700.

Zbog toga su se cijene nafte našle pod pritiskom, pa su izgubile dobar dio prethodnih dobitaka.

U ponedjeljak je, pak, nastavljen pad cijena nafte. Rano jutros cijena barela na londonskom tržištu potonula je 3 posto, na 56,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 51,90 dolara.

Tako su prvog dana ove nedjelje cijene nafte izgubile sve prošlonedjeljne dobitke, prenosi SEEbiz.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *