U Budvi održana međunarodna radionica o monetarnoj politici u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Dodajte komentar

U Budvi je danas završena dvodnevna međunarodna radionica o monetarnoj politici u Centralnoj i Istočnoj Evropi, koju je organizovala Banka za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements – BIS), uz podršku Centralne banke Crne Gore.

Radionica je bila posvećena diskusiji o makroekonomskom razvoju u zemljama centralne i istočne Evrope i daljim izgledima ekonomskog rasta, kao i o razvoju finansijskog sektora, finansijskoj stabilnosti i monetarnim, fiskalnim i strukturnim politikama u ovim zemljama.

Prilikom otvaranja radionice, guverner Žugić je istakao da je Crna Gora svjesna važnosti integracija i posvećena stalnom unapređivanju institucionalnog i regulatornog okvira, te da u skladu sa tim težnjama kreira i sprovodi svoju politiku.

“Kroz ovakve događaje, koji promovišu otvoreni dijalog i proaktivan pristup, brže i lakše rješavamo i prevazilazimo sve izazove i probleme sa kojima se suočavamo”, dodao je guverner CBCG.

U radu su učestvovali predstavnici Evropske centralne banke, Banke za međunarodna poravnanja, centralnih banaka iz Albanije, Austrije, Bugarske, Češke, Estonije, Finske, Grčke, Hrvatske, Italije, Latvije, Litvanije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Turske, kao i predstavnici CBCG.
Banka za međunarodna poravnanja (BIS) je najstarija međunarodna finansijska organizacija, osnovana 1930. godine, sa sjedištem u Bazelu, u Švajcarskoj. Osnovna uloga BIS-a je da podstiče međunarodnu monetarnu i finansijsku saradnju i posreduje u finansijskim transakcijama između centralnih banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *