Najveće plate i penzije u Tivtu, najmanje u Petnjici

Dodajte komentar

Najveće prosječne plate i penzije imaju građani Tivta, a ta primanja najmanja su u Petnjici, pokazuju posljednji podaci Monstata i Fonda penzijsko-invlidskog osiguranja (PIO) za decembar prošle godine.

Prosječna decembarska plata u Tivtu bila je 693 eura i za 33 odsto ili 173 eura je veća od državnog prosjeka. Za četiri godine prosječna plata u Tivtu povećana je za 100 eura. Tivat je i jedina opština u kojoj je prosječna plata veća od minimalne potrošačke korpe od 647 eura.

Uzrok za rast prosječnih zarada u Tivtu su investicioni projekti gdje su dijelu zaposlenih u građevinarstvu i nautici, a naročito u menadžmentu, plate značajno veće od državnog prosjeka od 520 eura.

Prosječna penzija u ovom gradu iznosi 354 i za 23 odsto ili 65 eura je veća od prosječne na nivou države. Razlog za veće penzije u Tivtu su brojni vojni penzioneri, penzionisani radnici bivšeg Arsenala koji su nekada imali visoke zarade kao i penzionisani pomorci.

Najniža prosječna zarada je u Petnjici, novoj opštini koje se odvojila od Berana prije šest godina. Ona je u decembru iznosila 420 eura i bila je za 100 eura manja od državnog prosjeka, a za 273 eura manja nego u Tivtu. Penzioneri Petnjice imaju i najnižu prosječnu penziju u Crnoj Gori od svega 165 eura. Ona je za 124 eura manja od državnog prosjeka i čini četvrtinu minimalne potrošačke korpe.

Razlog niskih plata i penzija u ovoj opštini je nerazvijena privreda i propast bivših preduzeća, tako da su mnogi radnici ostali bez godina staža ili im je staž povezivan na minimalac, što je uticalo na koeficijente za penziju. Monstat u podacima ne navodi koliko ima zaposlenih u Petnjici, dok je, prema podacima fonda PIO, penziju u decembru primilo 511 penzionera.

Sljedeći grad na niskim penzijama je Gusinje gdje 369 penzionera prima prosječnu od 188 eura. Nema podataka kolika je prosječna plata u ovoj opštini,kao ni koliko ima zaposlenih.

U svih 13 opština na sjeveru penzije su niže od državnog prosjeka. Najbliže toj cifri su Pljevlja gdje je prosječna penzija 284 eura i za samo četiri eura je niža od državnog prosjeka. Razlog za veće penzije u ovom gradu u odnosu na ostale na sjeveru su ranije veće plate u Rudniku uglja i Termoelektrani. Prosječna plata u Pljevljima sada iznosi 533 eura i za samo 13 eura je veća od državnog prosjeka.

Na sjeveru Mojkovac sa 519 eura i Kolašin sa 513 eura su tek nešto ispod državne prosječne zarade. Međutim, mali broj zaposlenih, 1.210 u Mojkovcu i 1.317 u Kolašinu, pokazuje da je značajan broj njih zaposlen u javnom sektoru gdje su zarade veće što je i razlog višeg prosjeka. Zbog uništene privrede u ovim gradovima, i izgubljenih godina staža,penzije su značajno niže od državnog prosjeka, pa je u Kolašinu 241 eura a u Mojkovcu 229 eura.

(Cijeli tekst u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *