MMF: Koronavirus najveća neizvjesnost s kojom se suočava globalna ekonomija

Kristalina Georgijeva, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) smatra da epidemija koronavirusa u Kini predstavlja najveću neizvjesnost s kojom se suočava globalna ekonomija.

Ona je rekla i da ministri finansija G20 i centralni bankari treba da preduzmu mjere za smanjenje drugih rizika kao što su trgovina, klimatske promjene i nejednakost.

Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će se kineska ekonomija u kratkom roku oporaviti ukoliko se poremećaji izazvani koronavirusom brzo završe, dok bi širenje epidemije rezultiralo “oštrijim i dugotrajnijim usporavanjem rasta Kine“, uz veće globalne posledice, napisala je Georgijeva na veb-sajtu Fonda.

Ona je podsjetila da je MMF u januaru prognozirao jačanje globalnog rasta u 2020. godini na 3,3 procenta sa prošlogodišnjih “razočaravajućih” 2,9 procenata, pošto su uočeni znaci stabilizacije i smanjenja rizika, uključujući postizanje prve faze trgovinskog sporazuma između Kine i SAD.

Međutim, dodaje Georgijeva, u januaru nismo predvidjeli globalnu zdravstvenu opasnost, što je, kako navodi, činjenica koja podsjeća kako nepredviđeni događaji mogu da ugroze krhki oporavak rasta.

Ističući da je globalna ekonomija daleko od čvrstih temelja, šefica MMF-a je poručila da je, i prema najboljim scenarijima, projektovana stopa rasta u svetu još skromna u previše dijelova planete, podvlačeći potrebu da se riješe i smanje neizvjesnosti koje su vezane za pitanja poput trgovine, klimatskih promena i nejednakosti.

Check Also

“Pomorski saobraćaj” ostvario profit od 2,46 miliona eura

Кompanija Pomorski saobraćaj ostvarila je u prošloj godini čist profit od 2,46 miliona eura, pokazali …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *