Koronavirus značajno oborio cijene nafte

Dodajte komentar

Cijena sirove nafte tipa Brent (referentna za evropsko tržište) jučer je bila na nivou 56,6 dolara po barelu što je 17,5% niže u odnosu na početak januara 2020. Cijena nafte tipa WTI bila je na 51,2 dolara po barelu (-18,8% od početka godine).

Prema podacima međunarodne agencije za energiju (The International Energy Agency) globalnu potražnju za naftom teško je pogodio novi koronavirus (Covid-19) i snažno usporavanje kineske ekonomije.

IEA sada očekuje kako će u prvom tromjesečju ove godine potražnja pasti za 435 hiljada barela dnevno, što je prvo tromjesečno smanjenje u više od 10 godina. Smanjene su i prognoze za cijelu 2020. godinu za 365 hiljada barela dnevno na 825 tisuća barela dnevno, najniži nivo od 2011. Niža potrošnja od očekivane smanjila je rast na 885 hiljaa barela dnevno u zemljama OECD-u u 2019.

Globalna ponuda naftom pala je za 0,8 miliona barela dnevno u januaru na 100,5 miliona barela dnevno. Blokadom Libije smanjena je proizvodnja, a proizvodnja iz UAE je pala za 0,3 miliona barela dnevno. Međutim, ukupna svjetska proizvodnja ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na godinu ranije budući da je smanjena ponuda zemalja OPEC-a nadoknađena povećanjem proizvodnje izvan OPEC-a od 2,1 miliona barela dnevno.

Cijene futures ugovora za sirovu naftu na međunarodnim tržištima pale su za 10 dolara po barelu tokom januara u iščekivanju negativnog uticaja corona virusa na potražnju. Cijena nafte proizvedene na Bliskom Istoku, Sjevernom moru i zapadnoj Africi, popularnoj kod kineskih rafinerija je pala dok je prekid proizvodnje u Libiji podržao alternativne izvore sirove nafte iz Alžira i Azerbejdžana, prenosi SEEbiz.

Uz nastavak neizvjesnosti, strahova i špekulacija ovo pravih razmjera epidemije corona virusom ostajemo pri našim očekivanjima o silaznom trendu cijena sirove nafte tokom ove godine uslijed već postojeće prekomjerne ponude i potencijalnog daljnjeg slabljenja rasta potražnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *