Koronavirus će avio-kompanije koštati oko 28 milijardi dolara

Međunarodna asocijacija avio-prevoznika (IATA) procjenjuje da će epidemija koronavirusa smanjiti cjelogodišnji broj prodatih karata u azijsko-pacifičkom regionu za 13%, što bi avio-kompanijama smanjilo prihode za 27,8 milijardi dolara.

U saopštenju se navodi da će umesto prethodno projektovanih rasta prometa od 4,8% u regionu zapravo doći do neto smanjenja broja putnika za 8,2%.

Najveći dio gubitaka podneće kineski avio-prevoznici, koji će samo na domaćim letovima potencijalno izgubiti 12,8 milijardi dolara.

IATA je u decembru predviđala da će rast potražnje za uslugama avio-prevoznika na svjetskom nivou dostići 4,1%, a da će ta globalna industrija tokom 2020. godine prevesti 0,6% putnika manje nego lane.

Sve projekcije međunarodne organizacije baziraju se na dostupnim podacima i da će COVID-19 virus imati slični uticaj na avio-prevoz kao i virus SARS koji je ugrožavao region tokom 2003. godine.

Projekcije se takođe zasnivaju na pretpostavkama da će žarište epidemije ostati izolovano u Kini, a u slučaju da se bolest drastičnije proširi predviđa još veće gubitke.

Prema posljednjim dostupnim podacima, COVID-19 koronavirusom zaraženo je više od 76.000 ljudi samo u Kini, dok je preko 2.200 podleglo toj bolesti.

Check Also

I u krizi depoziti stabilni

Dinamika kretanja depozita tokom godine korespondira sa početkom pandemije, kao i lošijim rezultatima turističke sezone, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *