Izvršni direktor UniCredita Mustier jedan je od glavnih kandidata za čelno mjesto u HSBC-u

Dodajte komentar
Mustier

Izvršni direktor italijanske banke UniCredit Jean Pierre Mustier jedan je od glavnih kandidata za čelno mjesto u britanskoj banci HSBC, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Mustier razgovara s HSBC-om o preuzimanju dužnosti izvršnog direktora iako odbor britanske banke još nije donio odluku i razmatra više kandidata, uključujući privremenog bančinog direktora Noela Quinna, piše američka agencija. Neimenovani upućeni izvor potvrdio je za Reuters Mustierovu kandidaturu. Ni u HSBC-u ni u UniCreditu nisu željeli da komentarišu Bloombergov izvještaj, objavljeno u četvrtak.

HSBC je prošle godine najavio da će izabrati stalnog izvršnog direktora u sljedećih šest do 12 mjeseci. Ovog utorka izvijestili su da planiraju temeljnu rekonstrukciju  poslovanje, uključujući prodaju imovine u vrijednosti 100 milijardi dolara, smanjenje odjela za investiciono bankarstvo i promjene u poslovanju u SAD-u i Evropi, koje će značiti ukidanje 35 hiljda radnih mjesta u razdoblju od tri godine.

I Mustier se u protekle tri godine bavio restrukturiranjem, prodajući nenaplative kredite, smanjujući troškove i ograničavajući poslovanje banke na međunarodnom nivou. Francuski je bankar došao u UniCredit sredinom 2016. godine, podsjeća Reuters.

Izvor: Novac.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *