Gdje će u Podgorici parking biti najskuplji, a gdje najjeftiniji

Dodajte komentar

Odbor za finansije, privredu i razvoj Glavnog grada predložio je Skupštini, između ostalog, usvajanje Predloga odluke o davanju saglasnosti na cjenovnik usluga za opšta i posebna parkirališta, pišu Dnevne novine.

Ovom Odlukom je predviđen niz izmjena u cijeni za opšta i posebna parkirališta, a kojom je planirano smanjenje cijene usluga u svim zonama, osim u prvoj, za stanare zgrada u pojedinim djelovima grada.

Novi cjenovnik posebno je usmjeren na rješavanje problema parkiranja stanara u pojedinim djelovima grada, pa je povlašćena mjesečna cijena za zonu II pojeftinjena sa osam na sedam eura, za zonu III sa sedam na šest eura, a utvrđena je i zona IV u kojoj mjesečna pretplata iznosi samo pet eura, ali je cijena po započetom satu identična kao i u trećoj zoni 0,40 eura.

Cijena za zonu I ostala je nepromijenjena i iznosi 10 eura na mjesečnom nivou.

Novoutvrđeni cjenovnik usluga usklađen je sa strateškim dokumentom za ovu oblast Planom održive urbane mobilnosti Podgorice, pa je stoga na gotovo svim posebnim parkiralištama povećana cijena po započetom satu za deset ili dvadeset centi.

Na ovaj način uprava Glavnog grada želi da rastereti strogi centar grada i zavede saobraćajni red u ovom dijelu grada.

Najskuplja parking mjesta biće iza RK “Ražnatović” u Ulici Miljana Vukova, gdje je cijena po započetom satu 70 centi, baš kao i u neposrednoj blizini na Trgu Balšića.

Na parkingu ispred Gradskog stadiona, u Ulici Vaka Đurovića, parking će biti 60 centi, kao i u Ulici serdara Jola Piletića, kod Uprave policije.

Cijena po započetom satu od 50 centi biće kod hotela Podgorica, u Ulici Ivana Milutinovića, Ulici Kane Radović, Ulici 19. decembra, Ulici Velimira Terzića i u Moskovskoj ulici.

Najjeftini parking u centru Podgorice i dalje će biti u Ulici Stanka Dragojevića, koji će biti 40 centi po započetom satu.

Takođe, cijena po započetom satu biće viša i u javnim garažama u centru grada, gdje će umjesto dosadašnjih 50 centi cijena biti 60 centi.

U obrazloženju ove Odluke navodi se da je dugogodišnjom implementacijom cjenovnika Društva ocijenjeno da je neophodno mijenjati sam koncept cjenovnika, naročito u dijelu posebnih parkirališta, gdje su glavni parametri za određivanje cijena uređenost/neuređenost parkinga, a ne realni parametri poput lokacije samog parkinga, kapaciteta, saobraćajnih tokova u dijelu grada gdje se parkinzi nalaze, kao i potreba i zahtjeva korisnika.

Predlog odluke o davanju saglasnosti na cjenovnik usluga za opšta i posebna parkirališta naći će se na sjednici lokalnog parlamenta, koja je zakazana za 24. februar.

Odbor je na jučerašnjoj sjednici podržao Predlog programa rada Skupštine Glavnog grada za 2020. godinu.

Sekretar Skupštine Glavnog grada Veselin Vukčević naveo je da ovaj Predlog sadrži 53 teme, od kojih je 29 u tematskom i 24 u normativnom djelu.

“Od 29 tema imamo 13 programskih i 16 informativnoanalitičkih materijala. Osim ovih tema, biće razmatran i određeni broj tema koje nisu planirane, a u programu su i određene teme koje u prethodnoj godini nisu realizovane. Od 37 tema, koje je klub odbornika Demokrata predložio da budu inkorporirane u program rada za 2020, usvojili smo dvije teme, dok će pojedine teme pod nekim drugim nazivom biti obrađene od gradonačelnika”, kazao je Vukčević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *