Dobit NLB grupe 193,6 miliona eura, svih pet podružnica u regionu poslovalo s profitom

Dodajte komentar

Slovenačka NLB grupa u 2019. godini ostvarila je neto dobit od 193,6 miliona eura, što je pet odsto manje nego u 2018., pokazuju nerevidirani podaci.

Neto prihodi iz poslovanja ove banke s fokusom na tržište jugoistočne Evrope povećali su se za četiri posto, dobit prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja za četiri posto, dok je pokazatelj nekvalitetne izloženosti (NPE) opao sa 4,7 posto na 2,7 posto.

Petu godinu zaredom, sve podružnice na tržištima jugoistočne Evrope ostvarile su profit, pridonijevši 38 posto rezultatu Grupe (u odnosu na 37 posto u 2018.), priopćila je NLB.

Ukupni neto prihod iz poslovanja iznosio je 513,6 miliona eura, što predstavlja povećanje od 4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (2018: 493,3 miliona eura), podstaknut višim neto prihodima od kamata (za 5,6 miliona eura ili 2%) zbog rasta obima kredita i nižih troškova kamata, kao i većeg neto prihoda od naknada i provizija (za 9,7 miliona eura ili 6%).

Dobit prije umanjenja vrijednosti i rezervisanja iznosila je 212,2 miliona eura, što je za 4% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukupna imovina NLB Grupe povećana je za 1.434,1 miliona eura na godišnjem nivou i iznosila je 14.174,1 miliona eura, najviše zbog kontinuiranog priliva depozita, uglavnom od fizičkih osoba (rast za 717,3 miliona eura ili 9%).

Neto zajmovi klijentima NLB Grupe takođe su porasli za 6% u poređenju s prethodnom godinom. Najveći rast neto kredita klijentima zabilježen je u NLB Banci Beograd (rast od 29%) i NLB Banci Priština (rast od 16%).

Međunarodno uporedivi odnos NPE (na temelju smjernica EBA) pao je na 2,7% (2018: 4,7%), tako da je krajem prošle godine NLB Grupa već premašila postavljeni srednjoročni cilj (4%). Važna snaga Grupe je odnos pokrivenosti NPL-om, koji ostaje visok i iznosi 89,2%.

Ukupni kapitalni omjer NLB Grupe na kraju 2019. godine iznosio je 16,3%, što je iznad regulatornih zahtjeva.

Kao što je poznato, NLB je u novembru prošle godine izdala podređene obveznice Tier 2 i uspješno se vratila na međunarodno tržište kreditnog kapitala, čime je potvrdila visoko povjerenje ulagača.

– Kraj 2019. i decenije otvorili su nove horizonte NLB Grupi. Uspješno završen postupak privatizacije NLB d.d. i ispunjenje posljednjih vrlo ograničavajućih obveza prema Evropskoj komisiji omogućili su nam da radimo i nadmećemo se na tržištu sa svojim punim potencijalom. Već smo se počeli baviti novim poslovnim mogućnostima punom brzinom i uspješno smo sproveli nekoliko slučajeva prekograničnog finansiranja. Očekujemo da ćemo u katalog naših usluga uskoro dodati leasing i faktoring, istakao je Blaž Bordnjak, predsjednik uprave NLB-a.

On je dodao da banka traži mogućnosti na međunarodnom tržištu sindiciranih zajmova, finansiranju projekata, uključujući veće infrastrukturne projkte, banko osiguranja i usluga upravljanja imovinom, ali i da napokon nakon dugo vremena ponovno analizira srednjoročni ulazak na nova tržišta (potencijalno Albaniju) i mogućnosti vezane za M&A u matičnoj regiji u jugoistočnoj Evropi.

-Sada se možemo i pozabaviti ovim mogućnostima sa kapacitetom cijele NLB grupe i ambicijom postati vodeća regionalna platforma za univerzalne finansijske usluge, istakao je Brodnjak.

Indikator.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *