Djeca investitora mogu da dobiju crnogorski pasoš prije punoljetstva

Dodajte komentar

Vlada je juče izmijenila Odluku o kriterijumima i načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, piše Pobjeda.

Nakon sjednice je saopšteno da je izmjenama odluka usaglašena sa novim Zakonom o javnom partnerstvu i izmjenama Zakona o crnogorskom partnerstvu.

Izmijenjena odluka koja je objavljena nakon sjednice ima četiri člana.

U jednom od njih se navodi da ovaj program, kako ga skraćeno zovu, ekonomskog državljanstva sprovodi Agencija za investicije Crne Gore.

Izmijenama člana 13 odluke iz 2018 daje se pravo i maloljetnim članovima porodice aplikanta da steknu crnogorsko državljanstvo, a da ne čekaju da postanu punoljetni.

U ranijoj odluci je pisalo da aplikant podnosi zahtjev za sebe i članove svoje porodice između ostalog i za „djecu mlađu od 18 godina života, koja crnogorsko državljanstvo mogu steći punoljetstvom“, a u novoj odluci je izbrisan dio “koja crnogorsko državljanstvo mogu steći punoljetstvom”.

Izmijenjen, odnosno preciziran je i član 15 koji sada glasi da kontrolu uplate vrši nezavisni revizor koga na osnovu javnog poziva angažuje nadležni organ.

U prethodnoj odluci je bio i dio „angažovan za praćenje ulaganja u razvojne projekte”.

Vlada je dala saglasnost da je izgradnja turističkog naselja kategorije pet zvjezdica Rt Stari Ulcinj Kruče investitora „Stroj servis gradnja” iz Bara i propratna infrastruktura od značaja za razvoj države Crne Gore.

Vlada je takođe dala saglasnost i da je izgradnja turističkog turističkog kompleksa pet zvjezdica u Baru investitora „Canj investment” Podgorica od značaja za razvoj Crne Gore.

Vlada je dala saglasnost na Plan korišćenja sredstava Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore za 2020.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *