Zakon o PIO uskoro u Skupštini

Dodajte komentar

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić nada da će izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vrlo brzo biti u parlamentu.

Ministar je podsjetio da je prosječna penzija u Crnoj Gori 288 eura, te da je među najvećim u regionu, a kako dodaje imamo i najbolji odnos između prosječne penzije i zarade.

“Daleko od toga da je ona dovoljna i mi smo kroz izmjene Zakona (o PIO), koji će nadam se vrlo brzo biti u parlamentu, pripremili jedan paket mjera koji će popraviti i adekvatnost penzija”, naveo je ministar, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Podsjetio je da je lani minimalna zarada povećana 15 odsto.

Purišić je kazao da u Crnoj Gori u prosjeku imamo 53.000 korisnika socijalnih davanja.

“Kada se sve to sabere to je u odnosu na države sličnog nivoa razvijenosti, solidan iznos novca za potrošnju”, naveo je Purišić.

Purišić je, povodom Svjetskog dana socijalne pravde, naveo da Crna Gora teži tom idealu, te da iskoraka ima.

“To je prije svega cilj kojim težimo za sada”, naveo je Purišić.

Podsjetio je i da je Vlada na početku mandata za materijalna davanja izdvajala 59 miliona, lani 76 miliona, ove godine 81 milion eura. Riječ je o 25 vrsta materijalnih davanja.

Purišić je naveo i da oko 8.800 porodica u Crnoj Gori nema osnovne uslove za život. U tim porodicama živi oko 30.000 građana.

“Ukupna davanja za jednu takvu četvoročlanu porodicu se kreću nešto oko 200 eura mjesečno”, kazao je Purišić.

Saopštio je i da pravo na subvencije za struju ima oko 17.000 građana.

“Još jedan broj građana ima to pravo, ali se oni nijesu prijavili”, kazao je Purišić i dodao da tim porodicima EPCG ne smije da isključi struju.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *