Za Plantaže 2019. jedna od najlošijih, čeka se izvještaj

Dodajte komentar

Za kompaniju Plantaže 2019. godina mogla bi biti jedna od najlošijih poslovnih godina, a od minusa su je, prema informacijama “Vijesti”, spasili prodaja imovine i akcija Podgoričke banke, kao i rast vrijednosti zaliha.

Iz kompanije nijesu željeli da odgovore na pitanja sa kojim rezultatom su završili poslovnu godinu, šta je uzrok lošijeg poslovanja nego ranije i kojim mjerama i aktivnostima planiraju da ga poboljšaju.

Prema finansijskom izvještaju Plantaže su za devet mjeseci prošle godine imale gubitak od 1,4 miliona eura. Kompanija je lani uzela i kredite u vrijednosti od 12,5 miliona eura, od čega je na vraćanje ranije uzetih zajmova potrošeno više od sedam miliona a ostalo na investicije i pokriće redovnih troškova. Krajem godine prodali su i udio u Podgoričkoj banci za oko 1,8 miliona eura.

Najava loših rezultata iz Plantaža, imala je odjek i na berzi. Akcije kompanije pale su na 8,5 centi, najniži rezultat u posljednjih 15 godine. Cijena njenih akcija niža od devet centi posljednji put je bila krajem 2004. godine.

rema ovoj berzanskoj cijeni cijela kompanija vrijedi 15,2 miliona eura, dok se u knjigama njena nominalna vrijednost vodi na 90 miliona eura.

Kompanije je u novembru objasnila razloge lošeg poslovanja za devet mjeseci i pada prihoda za osam odsto na 17,7 miliona eura.

“Jedan od osnovnih razloga smanjenja prihoda su loši vremenski uslovi koji su u značajnoj mjeri uticali na smanjenje prihode od prodaje breskve, nektarine i stonog grožđa. Sve ekstremne neprilike u ovoj godini pogodile su ključne fenofaze razvoja vinove loze, breskve i nektarine na Ćemovskom polju, što je direktno uticalo na ostvarene prihode. Prihod od prodaje stonog grožđa u 2019. godini je 50 odsto manji u odnosu na prethdonu godinu, dok je prihodi od prodaje breskve i nektarine, takođe, 50 odsto manji. Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na prinos vinskog grožđa koji je u ovoj godini 20 procenata manji u odnosu na prošlu. Uprkos manjim količinama, berba vinskog grožđa 2019. je veoma dobra po pitanju kvaliteta prerađenog grožđa i proizvedenog vina”, naveli su tada iz kompanije.

Jedan od razloga lošijeg poslovanja je i to što je proizvodnja flaširanih proizvoda Plantaža porasla za 25 odsto, što je uticalo i na veće troškove, dok je istovremeno prodaja tih proizvoda porasla za svega 4 odsto. Situacija da je proizvodnja značajno veća od prodaje utiče na povećanje neprodatih zaliha, što dodatno povećava troškove za njihovo čuvanje.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *