Većina azijskih berzi u padu, dolar i dalje jača

Na većini azijskih berzi u četvrtak su cijene dionica pale jer su ulagače uznemirile vijesti o novim slučajevima koronavirusa u Južnoj Koreji i Japanu, premda se u Kini širenje tog virusa usporava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju porasle 0,3, odnosno 0,7 posto. No, u Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu pale su između 0,5 i 0,8 posto.

Unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dostigao novu najvišu razinu u povijesti, azijske su burze jutros pod pritiskom zbog vijesti o novim slučajevima koronavirusa izvan Kine.

Objavljeno je da je umrlo dvoje putnika zaraženih tim virusom s kruzera Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu.

A na valutnim tržištima dolar i dalje jača u odnosu na korpu valuta.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,69 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,42 boda.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu skočio s jučerašnjih 110,75 na 111,35 jena.

Premda se japanska valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, jen je pod pritiskom zbog bojazni o širenju koronavirusa u Japanu.

Američka je valuta ojačala i prema euru, pa je cijena eura skliznula na 1,0795 dolara, blizu najniže razine od aprila 2017. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0805 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros dodatno porasle, nakon što su juče skočile oko 2 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,34 posto, na 53,47 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,14 posto, na 59,20 dolara.

Check Also

Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori predstavlja eSIM tehnologiju

Crnogorski Telekom nastavlja sa predstavljanjem svjetskih digitalnih trendova u Crnoj Gori, čijim razvojem i uvođenjem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *