Većina azijskih berzi u padu, dolar i dalje jača

Na većini azijskih berzi u četvrtak su cijene dionica pale jer su ulagače uznemirile vijesti o novim slučajevima koronavirusa u Južnoj Koreji i Japanu, premda se u Kini širenje tog virusa usporava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju porasle 0,3, odnosno 0,7 posto. No, u Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu pale su između 0,5 i 0,8 posto.

Unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dostigao novu najvišu razinu u povijesti, azijske su burze jutros pod pritiskom zbog vijesti o novim slučajevima koronavirusa izvan Kine.

Objavljeno je da je umrlo dvoje putnika zaraženih tim virusom s kruzera Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu.

A na valutnim tržištima dolar i dalje jača u odnosu na korpu valuta.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,69 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,42 boda.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu skočio s jučerašnjih 110,75 na 111,35 jena.

Premda se japanska valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, jen je pod pritiskom zbog bojazni o širenju koronavirusa u Japanu.

Američka je valuta ojačala i prema euru, pa je cijena eura skliznula na 1,0795 dolara, blizu najniže razine od aprila 2017. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0805 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros dodatno porasle, nakon što su juče skočile oko 2 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,34 posto, na 53,47 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,14 posto, na 59,20 dolara.

Check Also

EU mobiliše preko 410 miliona eura za Zapadni Balkan

EU mobiliše paket vrijedniji od 410 miliona eura preraspodeljene bilataralane finansijske pomoći za podršku Zapadnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *