Turska centralna banka ponovo snizila ključnu kamatnu stopu

Dodajte komentar

Turska centralna banka šesti je put u sedam mjeseci smanjila ključnu kamatnu stopu.

Radeći to, udovoljila je zahtjevima predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da podstakne ekonomski rast olakšavanjem monetarne politike uprkos nedavnom porastu inflacije.

Centralna banka smanjila je svoju osnovnu stopu za 50 baznih bodova na 10,75 posto, čime je produžila ciklus labavljenja koji je počeo u julu prošle godine.

Turska ekonomija oporavila se od recesije i valutne krize u 2018. godini i porasla 0,4 posto u trećem tromjesečju 2019. u odnosu na drugi kvartal. Erdogan je obećao da će vratiti ekonomiju visokom rastu snižavanjem kamatnih stopa centralne banke i instruiranjem banaka da se ponovo otvore za kreditiranje domaćinstava i preduzeća.

Predsjednik je uvjeren da će ključna kamatna stopa ove godine pasti ispod 10 posto, a godišnja inflacija se spustiti ispod 8,5 posto.

– Uprkos smanjenju stope, devizni tečaj nije eksplodirao, inflacija nije naglo skočila, a tržišta nisu nervozna, rekao je Erdogan u govoru prošle sedmice.

Međutim, godišnja inflacija ponovno je porasla na iznos veći od 10 posto, u januaru je porasla na 12 posto.

Analitičari kažu da se agresivnim sniženjem ključnih kamatnih stopa postavlja pitanje nezavisnosti središnje banke i dovodi turska realna kamatna stopa ispod nule, prenosi Indikator.ba.

Analitičari su dodali da bi takav razvoj događaja zahtijevao prekid ciklusa kako bi se suzbio pritisak prodaje na tursku valutu, koja je vrlo osjetljiva na geopolitičke napetosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *