Provjerite da li štedite novac a da to ni ne znate

Ako u novčaniku nosite novčanicu od 100 eura, možda zapravo štedite novac a da se ni ne trudite. Kako objašnjava Meri Grešam, psiholog iz Atlante, ljudi su skloni da tome da dobro razmisle prije nego što „razbiju“ krupnije novčanice, jer ih doživljavamo kao „poseban novac“.

Zbog čega bi bilo pametno da razmislite u ukrupnjavanju sitnijeg novca koji imate?

Zašto nerado trošimo „poseban novac“

Koncept nazvan mentalno računovodstvo ima veze sa načinom na koji donosimo finansijske odluke zasnovane na našim asocijacijama u vezi sa novcem. Te asocijacije nisu uvek racionalne, tako da se krajnje odluke ne isplate uvjek.

„Mi novac tretiramo različito u zavisnosti od toga kako ga kategorizujemo. Mnogo novčanica manje vreijdnosti povezujemo sa sitnim novcem, dok velike novčanice povezujemo sa posebnim novcem“, kaže Grešam.

Recimo da imate jednu novčanicu od 100 eura i pet novčanica od po 20 eura. To je svakako 100 eura, ali je veća vjerovatnoća da ćete prije potrošiti pet novčanica od po 20 eura, nego jednu novčanicu od 100 eura, pokazalo je istraživanje koje je objavio The Journal of Consumer Research.

Prednosti i nedostaci nošenja više novca

Kada je u pitanju potrošnja, većina Amerikanaca preferira kreditne kartice i druge oblike plaćanja nego korišćenje gotovine.

U istraživanju koje je sprovedeno na više od 2.000 Amerikanaca, američka banka je utvrdila da je 50% ispitanika reklo da sa sobom ima gotovinu manje od polovine vremena. Kad nose novac, 76% ih je reklo da drže u rukama manje od 50 dolara, a skoro polovina manje od 20 dolara.

Rukovanje gotovinom može pojačati ‘bol u vezi plaćanja’ i natjerati vas da dvaput razmislite o kupovini, u poređenju sa korišćenjem kreditne kartice ili mobilnog plaćanja.

Međutim, iako vam nošenje velikih novčanica može pomoći da obuzdate nagon za potrošnjom, to nije idealna strategija. Prodavnice često nerado prihvataju novčanica od 50 i 100 eura. A nošenje mnogo novca povećava rizik od gubitka u slučaju da vam je novčanik ukraden ili izgubljen.

„Uzmi novčanicu od 50 ili 100 eura i obmotaj je oko kreditne kartice. Na taj način, svaki put kada se premišljate o kupovini, shvatićete kako se ta kupovina pretvara u fizički novac“, kaže Grašam.

Izvor: BIZLife

Check Also

Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori predstavlja eSIM tehnologiju

Crnogorski Telekom nastavlja sa predstavljanjem svjetskih digitalnih trendova u Crnoj Gori, čijim razvojem i uvođenjem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *