Ovo je najbolja zemlja na svijetu za odgajanje djece

Bilo da planirate da se skrasite i zasnujete porodicu ili već imate djecu, ne bi bilo loše da bacite pogled na Norvešku, državu koja nudi najbolje okruženje za odgajanje novih generacija, pokazalo je najnovije istraživanje u kojem je učestvovalo 180 zemalja.

Skandinavska država rangirana je ispred Južne Koreje, Holandije, Francuske i Irske prema nizu različitih kriterijuma koje se odnose na dobrobit dece, navodi se u izveštaju koji je objavio medicinski časopis Lancet, prenosi portal Mojdoktor.me

Oni su obuhvatali područja kao što su zdravstvo, obrazovanje i ishrana.

Pokazalo se da vodeće države, koje se takođe svrstavaju u neke od najbogatijih zemalja na svijetu, imaju superiorne sisteme za dječji razvoj, kao što su škole, bolnice i politike zaštite životne sredine.

Najgore na listi rangirane su Somalija, Čad i Centralnoafrička Republika.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija, koja je među 40 dječjih i zdravstvenih organizacija bila koautor izvještaja, navodi da nijedna zemlja ne čini dovoljno da podrži narednu generaciju.

U izvještaju su rangirane i zemlje po njihovom nivou prekomerne emisije ugljen-dioksida,  tačnije njihovih projektovanih nivoa do 2030. godine. Utvrđeno je da su mnoge vodeće zemlje u okviru indeksa procvata djece znatno zaostale u merama održivosti.

Po tome je Norveška zauzela 156. mjesto, a Amerika 173. mjesto.

„Od klimatske krize do gojaznosti i štetnog komercijalnog marketinga, djeca širom svijeta moraju da se suoče sa pretnjama koje su bile nezamislive prije samo nekoliko generacija“, dodala je Henrietta Fore, izvršna direktorka UNICEF-a.

Check Also

Dvije prijave za predsjednika Savjeta AZK

Na javni konkurs za izbor predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) prijavili su se Lepa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *