Centralna banka odabrala Ernst&Young za konsultanta u procjeni kvaliteta aktive banaka

Centralna banka je za konsultanta koji će upravljati projektom procjene kvaliteta aktive, odnosno imovine banaka, izabrala Ernest & Yang. Na ovu odluku CBCG postoji pravo žalbe, tako da će tek nakon isteka odluka biti konačna, ukoliko ne bude žalbi.

Podsjetimo da su na tender, koji je CBCG sredinom decembra prošle godine objavila na portalu Javnih nabavki, a koji je zatvoren 7. februara tekuće godine, pristigle dvije ponude pored Ernest & Yang iz Beograda i konzorcijum KPMG iz Srbije I Hrvatske. Ovaj projekat za koji je CBCG ukupno opredijelila 790 hiljada eura treba da pokaže kakva je stabilnost bankarskog sistema, odnosno da li će nekoj od 13 banaka u Crnoj Gori biti potrebna dokapitalizacija i kolika.

Nakon okončanja projekta znaće se prava vrijednost imovine koja je u bilansima banaka, procjena kolaterala, kao i adekvatna rezervisanja za potencijalne gubitke CBCG je imala rok od šest mjeseci da odluči kome će povjeriti posao konsultanta. Procjena aktive treba da bude završena do kraja godine.

(Pobjeda)

Check Also

Solidarnost u doba Korone: Crnogorski ugostitelji ustupaju svoje kapacitete Vladi i NKT-u

Da krizne situacije, kakva je i pandemija virusa COVID19, znaju probuditi najbolje u ljudima pokazao …

One comment

  1. Zašto je ovo novost, kad se ovo znalo prije mjesec dana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *