Velika Britanije neće primati nekvalifikovane radnike nakon Brexita

Dodajte komentar

Britanska vlada podstiče poslodavce da se prestanu oslanjati na jeftinu radnu snagu iz Evrope i da investiraju u zadržavanje radnika, kao i razvijanje tehnologije za automatizaciju, prenio je BBC.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da će državljani Evropske unije, ali i oni koji nisu dio EU, biti jednako tretirani nakon isteka sporazuma o slobodi kretanja 31. decembra koji je sklopljen između Velike Britanije i EU.

Laburisti navode da će “neprijateljska sredina” otežati privlačenje radnika.Međutim, ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da novi sistem ima za cilj da dovede najbolje radnike u Veliku Britaniju.

Ona je rekla za BBC da vlada želi “podstaći ljude s istinskim talentom i smanjiti dotok ljudi koji su nekvalifikovani u Veliku Britaniju.”

– Želimo imati sistem koji će stvoriti visokokvalifikovanu, visoko obučenu i visoko produktivnu ekonomiju u budućnosti. Vlada ima za cilj da smanji ukupnu imigraciju u Veliku Britaniju i želi uvesti sistem zasnovan na bodovima – kazala je ona.

Prema novom sistemu, radnici koji žele doći u Veliku Britaniju moraće da govore engleski jezik i moraće im biti ponuđen posao preko neke firme.

Bit će im dodijeljeno 50 bodova ako ispune ove kriterijume.

Ukupno, migranti će morati imati 70 bodova da bi mogli raditi u Velikoj Britaniji, a bodovi će se dodijeliti i za kvalifikacije, ponuđenu plaću i rad u sektoru sa manjkom radne snage.

Vlada navodi da neće omogućavati zaposlenje za radnike s niskom kvalifikacijom, pozivajući firme da se prilagode isteku sporazuma o slobodnom kretanju između zemalja EU i Velike Britanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *