Najveći socijalni projekat: Njemačka usvojila zakon o osnovnoj penziji

Dodajte komentar

Njemačka vlada usvojila je danas nacrt zakona o takozvanoj osnovnoj penziji, kojom bi se povećala primanja penzionerima koji uprkos dugogodišnjem radnom stažu i uplaćivanju u penzioni fond imaju niska primanja.

“Ovo je vjerovatno najveći socijalni projekat ovog izbornog perioda. Osnovna penzija će Njemačku učiniti pravednijom zemljom”, izjavio je ministar za rad Hubertus Hajl.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer izrazio je zadovoljstvo dogovorom oko nacrta zakona o takozvanoj osnovnoj penziji.

“Ne radi se o slijepom razbacivanju novca, nego o solidarnoj podršci onima koji, uprkos dugogodišnjem radnom stažu, u starosti nemaju dovoljno za život”, rekao je Zehofer.

Osnovna penzija spada u jedan od najvećih projekata četvrtog kabineta Angele Merkel, a radi se o mjeri koja bi poboljšala finansijsku situaciju onih penzionera koji, uprkos dugogodišnjem radnom stažu, primaju penziju osjetno manju od prosečne, prenosi Hina.

Kako se navodi, uglavnom se radi o osobama sa nižim kvalifikacijama ili osobama koje su radile skraćeno radno vrijeme, pa su tako i uplate u penzioni fond bile niže od osiguranika s prosječnim ili višim primanjima.

Pravo na osnovnu penziju imali bi samo oni građani koji su u penzioni fond uplaćivali najmanje 33 godine.

U vladajućoj koaliciji je oko osnovne penzije bio spor oko pitanja utvrđivanja imovine, odnosno Demohrišćanska unija (CDU) Merkelove protivila se da tu penziju dobiju oni koji imaju nekretnine u Njemačkoj ili inostranstvu. Socijaldemokratska partija se zalagala da se kontrolišu samo primanja poput postojećih penzija ili prihoda od iznajmljivanja nekretnina.

Osnovna penzija finansiraće se poreskim sredstvima, a na snagu bi trebalo da stupi početkom sljedeće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *