Crnogorski Telekom objavio rezultate za 2019. godinu

Dodajte komentar

U 2019. godini, Crnogorski Telekom je, u odnosu na 2018, zabilježio rast broja korisnika u gotovo svim segmentima. Telekom je tako u prethodnoj godini zadržao lidersku poziciju na tržištu u postpejdu i to u oba segmenta – po broju poslovnih, a od prošle godine i po broju rezidencijalnih postpejd korisnika – a privukli su i najveći broj korisnika mobilnog interneta u zemlji, saopšteno je iz kompanije.

Krajem 2019. godine, sa 241 hiljadom aktivnih postpejd SIM kartica, Telekom ima 14 hiljada (odnosno 6%) više postpejd korisnika nego na kraju 2018. godine. Broj pripejd SIM kartica je smanjen za 8 hiljada ili 6%. Broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 15 hiljada, odnosno oko 9%, i iznosio je 184 hiljade.

Korisnička baza je, u odnosu na 2018. godinu, rasla i kada su u pitanju fiksni internet i TV usluge, a rast broja korisnika evidentan je i u poređenju sa trećim kvartalom 2019. godine.

Prihodi za 2019. godinu su iznosili 80,2 miliona eura, što je za 4,0 miliona ili 5% manje nego u 2018. godini. Pad je dominantno zabilježen u segmentu veleprodaje i fiksnoj telefoniji, što je rezultat trendova na tržištu. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), ​​bez specijalnih efekata i nakon najma, iznosila je 29,1 miliona eura, što je 7% manje nego u uporednom periodu. Rast operativne dobiti u 2018. godini, međutim, bio je značajnim dijelom posljedica primjene novih računovodstvenih standarda i vanrednih pozitivnih efekata. U 2019. je ostvarena neto dobit od 4,3 miliona evra, a smanjenje neto dobiti uslovljeno je nižom operativnom dobiti.

Iz Telekoma ističu da o povjerenju korisnika prema njihovoj mreži, kao i o kvalitetu korisničkog iskustva, najbolje govori podatak da je prema zvaničnim podacima u 2019. najveći protok gigabajta kroz neku mrežu u Crnoj Gori, zabilježen upravo u Telekom mreži.

„Kroz Telekomovu mrežu u prošloj godini prošlo je više od 15 miliona gigabajta podataka, a važno je istaći da povećan internet saobraćaj nije uticao na brzinu surfovanja. Telekomova 4G mreža je, prema mjerenjima Agencije za elektronske komunikacija (EKIP) iz 2019. godine, zvanično najbrža u zemlji.

Istovremeno, istraživanja koja redovno sprovodimo pokazuju da su naši korisnici, kada je riječ o različitim ponudama na tržištu, najzadovoljniji integrisanim ponudama Telekoma, kroz koje na jednom mjestu dobijaju visokokvalitetne servise i usluge, i efikasnu podršku.“ – rekla je Dina Cibulskaja, izvršna direktorica Telekoma.

Nastavak širenja pokrivenosti optičkom i Turbo DSL mrežom, veći broj korisnika

Iz Telekoma ističu da su, u skladu sa svojim strateškim opredjeljenjem da korisnicima omoguće pristup najkvalitetnijoj mreži, u 2019. nastavili sa širenjem optike i Turbo DSL-a. Optika je sada dostupna u 100 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao za 20% u odnosu kraj 2018. godine, i iznosio je 20.700 korisnika. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 70 hiljada domaćinstava, dok je priključeno 30 hiljada korisnika.

„U 2019. godini počeli smo da stvaramo ‘Svijet novih mogućnosti’. Naši korisnici i partneri su prepoznali našu viziju, izrazili su želju da budu njen dio, pa u 2020. nastavljamo svi zajedno da je razvijamo. To znači da ćemo nastaviti da unapređujemo kvalitet i pristupačnost mreže, i da ćemo nastaviti da razvijamo digitalne servise i usluge i inovativna rješenja, u čemu smo više puta pokazali da smo najbolji, a najčešće i prvi.

To takođe znači i da ćemo nastaviti da ulažemo u zajednicu, u želji da promovišemo društveno odgovorno poslovanje i da na taj način opravdamo povjerenje i brojna priznanja koja smo za to dobili u prethodnoj godini. Drugim riječima, nećemo stati dok svi ne budu povezani sa svijetom novih mogućnosti.“ – zaključila je Cibulskaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *