Suonivač Revoluta je novi ruski tehnološki milijarder

Dodajte komentar

Osnivač i izvršni direktor fintech firme Revolut Nikolai Perestersky postao je najnoviji ruski tehnološki milijarder.

Bogatstvo rođenog Rusa povećalo se na 1,65 milijardi dolara nakon nedavnog kruga finansiranja od 500 miliona dolara.

Osnovan od Peresterskog i ukrajinskog državljanina Vlada Yatsenka 2015. godine, Revolut sa sjedištem u Londonu pruža internetsku bankarsku uslugu koja se posebno fokusira na jeftino pružanje multivalutnih usluga. Kompanija je upravo dovršila još jedan krug finansiranja i prikupila 500 miliona dolara kako bi finansirala dalje  širenje, čime je ukupna vrijednost procijenjena na 6 milijardi dolara.

Smatra se da Perestersky posjeduje 30% kompanije, prema dva Forbesova izvora, te se njegovo lično bogatstvo procjenjuje na 1,65 milijardi dolara. Revolut je odbio da komentariše dogovor o kojem je prvi izvijestio Daily Telegraph.

Već pružajući usluge u većem dijelu Evrope, Revolut uskoro planira ući na tržišta Rusije, SAD-a, Japana i drugih zemalja u kojima još nije prisutan.

PitchBook tvrdi da je glavni ulagač u najnovije prikupljanje sredstava bio Technology Crossover Ventures, koji je doprinio sa 150 miliona dolara, a ranije je uložio više od 13 milijardi dolara u tehnološke kompanije poput Airbnb i Spotify, prenosi Indikator.ba.

Revolutov COO-ov Richard Davis rekao je Financial Timesu da će prikupljenih 500 miliona dolara omogućiti startapu da “udvostruči iznos rasta”. Krajem septembra kompanija je najavila partnerstvo s Visa-om za pokretanje operacija u 24 nove zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *