Sa obračunskom listom kod izvršitelja po platu

Zaposleni kojem poslodavac ne isplati zaradu može da naplati i zaradu i doprinose preko javnog izvršitelja uz pomoć obračunske liste, potvrdili su Pobjedi iz Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata.

Obračunska lista, koju je poslodavac dužan da izda zaposlenom i kada mu nije isplatio platu, po novom Zakonu o radu ima snagu izvršne isprave.

“Zaposleni će, ukoliko procijeni da iz bilo kojeg razloga može doći do blokade kod poslodavca, moći da pokrene postupak izvršenja radi naplate zarade i doprinosa”, kažu u sindikatu.

To znači da je dovoljno da obračunsku listu ponese javnom izvršitelju koji pokreće proceduru naplate.

“Ukoliko obračunska lista nije izdata, zaposleni treba da se obrati inspekciji rada, jer u tom slučaju poslodavac krši zakon i izlaže se visokim kaznama”, kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Dok su u sindikatu zadovoljni ovim najnovijim rješenjem iz Zakona oradu, poslodavci smatraju da je problematično i da će povećati blokade.

Iz Unije poslodavaca Pobjedi su kazali da se problematičnost primjene ove norme odnosi na privredni i javni sektor.

“Sigurni smo da će se to najprije pokazati kod poslodavaca iz javnog sektora. Opšte je poznato da većina lokalnih uprava ima dugogodišnje probleme sa prihodima i finansiranjem poslova iz svojih nadležnosti, a naročito sa isplatom obaveza po osnovu zarada, čime se posredno problemi prenose i na državu. O stanju u privredi, odnosno malim i srednjim preduzećima je suvišno govoriti, posebno kada znamo da iz mjeseca u mjesec, već godinama, broj blokiranih privrednih društava stagnira ili raste”, kazali su iz UPCG.

Ovakva norma, smatraju, može dovesti do blokade računa kada poslodavac, zbog problema koje ima u redovnom radu, može ugroziti i čitavo poslovanje, te time u još nepovoljniju situaciju dovesti i same zaposlene.

“Ona može dovesti i do određenih zloupotreba, na primjer u situacijama kada je zarada već isplaćena da je obračun krivotvoren i slično, jer prigovor ne odlaže izvršenje, a postupak pred sudom, radi ispravljanja „grešaka”, može biti dug i skup – što i praksa pokazuje. Takođe, svima su poznati slučajevi nesavjesnog postupanja pojedinih izvršitelja”, ističu poslodavci, koji prepuštaju vremenu da pokaže efekte ovakvog zakonskog rješenja i potvrdi da li su njihovi argumenti opravdani.

Naime, Unija poslodavaca je još u radnoj grupi za izradu novog zakona o radu bila protiv ovakvog rješenja, koje su podržali predstavnici sindikata i Vlade.

“Obračun zarada je i po tadašnjim zakonskim rješenjima imao snagu vjerodostojne isprave, a zaposleni su imali mogućnost i mehanizme da zaštite svoja prava preko Inspekcije rada, Poreske uprave, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i suda”, navode iz UPCG.

Poznato je, dodaju, da UPCG insistira na punoj primjeni zakona i izvršavanja svih obaveza prema zaposlenima, posebno jer znaju da su oni kojima se zarade ne isplaćuju u teškoj situaciji.

“Treba imati u vidu da su zaposleni do sada izuzetno rijetko koristili postojeće mehanizme za naplatu potraživanja po osnovu zarada. Konkretno, u takve postupke su najčešće ulazili tek kada je prestanak radnog odnosa kod konkretnog poslodavca bio u najavi ili je do njega došlo (iz bilo kog razloga), ili kada bi prešli kod drugog poslodavca. Zato je naš stav i bio da je problem u tome što zaposleni ne koriste prava i mehanizme zaštite koji im stoje na raspolaganju, a ne nedostatak pravne zaštite, što ne može i ne smije biti razlog za uvođenje rigidnijih rješenja koja mogu izazvati problem širih razmjera”, ističu iz Unije poslodavaca.

MBA: Ozbiljni poslodavci daju i platu i listu

Iz Montenegro biznis alijanse su kazali da je i do sada svaki ozbiljan odgovoran poslodavac zaposlenom davao na vrijeme i platu platnu listu.

“Dobro je da se u zakonu precizira i definiše svaki aspekt bitan za poslovanje preduzeća, koji afirmiše obostrano povjerenje poslodavaca i zaposlenih. Vjerujemo da je i do sada, prije donošenja ovog zakona, svaki ozbiljan poslodovac izdavao obračun zarade zaposlenom”, kaže menadžerka MBA Bojana Kalezić.

Vjerujemo, takođe, kaže ona, da će svi odgovorni poslodavci i u narednom periodu nastaviti s takvom praksom, čime se obezbjeđuje sigurnost eventualne, naknadne naplate potraživanja zaposlenih.

Check Also

Da li će kuća postati novo radno mjesto?

Kako je koronavirus počeo obilaziti svijet, tako se ogromna radna snaga prvi put našla duže …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *