Holandski sud: Rusija mora da vrati 50 milijardi dolara dioničarima Yukosa

Holandski sud potvrdio je danas presudu kojom se Rusiji nalaže da plati 50 milijardi dolara na ime odštete bivšim dioničarima sada rasformiranog naftnog giganta Yukosa.

“Haški žalbeni sud odlučio je danas da je prethodna presuda u prilog Ruske federacije bila netačna”, navodi se u saopštenju suda.

Tom presudom Haškog okružnog suda iz 2016. godine poništena je prethodna sudska odluka o potrebi plaćanja odštete.

U današnjem rješenju navodi se da je prva presuda koju je donio Stalni arbitražni sud da se plati 50 milijardi dolara odštete bivšim dioničarima “ponovo na snazi”.

Na novu odluku suda može se uložiti žalba Vrhovnom sudu Holandije. Rusija je najavila da će se žaliti na odluku, prenosi SEEbiz.

Arbitražni panel je 2003. godine presudio da je Moskva preuzela kontrolu nad Jukosom 2003. godine tako što je obasula kompaniju ogromnim poreskim potraživanjima. Taj potez je viđen kao pokušaj da se ućutka generalni direktor Yukosa Mihail Hodorkovski, glasni kritičar ruskog presjednika Vladimira Putina.

Check Also

Evo ko je izuzet od zabrane izlaska iz objekta stanovanja

Zaposleni u zdravstvu, inspekcijskim organima, sudstvu i tužilaštvu, policiji, vojsci, vatrogasnim i komunalnim službama, medijima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *